Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (IV)

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
196 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (IV)

Rob van Turnhout, salesmanager bij Skalar Analytical, geeft hoofdredacteur Vincent Hentzepeter een kijkje in de analytisch-chemische keuken van Aqualysis waar een nieuwe ‘opgelost ammonium stikstofanalyzer’ staat en een project loopt voor een milieuvriendelijk alternatief voor de vervuilende totaal Kjeldahl stikstof-analyse.

Hans Kieftenbelt, coördinerend analist chemie bij Aqualysis ontvangt ons in een van de labzalen waar de nieuwe ammonium stikstof analyzer van Skalar wordt gevalideerd, een onmisbaar instrument in de hoog geautomatiseerde wereld van de waterschapslaboratoria.

“Opgelost ammonium is een belangrijke parameter om te controleren of de zuiverinstallatie wel of niet goed werkt. Zowel het influent als effluent wordt gemeten om de effectiviteit van het zuiveringproces te monitoren. Deze nieuwe analyzer hebben we sinds begin april hier staan. De validatie is in volle gang en ik verwacht dat die 4 tot 6 weken gaat duren voor het validatieonderzoek is afgerond. We kijken nu hoe nauwkeurig hij meet, hoe robuust ie is, dus of hij elke dag hetzelfde resultaat geeft. Het ziet er goed uit en ik verwacht dat deze nieuwe ammonium analyser voor de zomer in productie kan.”

De ingebruikname en vervanging van de oude Skalar-analyzer gaat een aantal voordelen opleveren, stelt Kieftenbelt. “Hij is lekker compact, en kan zelf de kalibratielijn uit een stock oplossing maken, dat hoeft dan niet meer handmatig te gebeuren. En bovendien kan hij monsters zelf voor- en naverdunnen mochten ze te hoog zijn. Dat was allemaal veel handwerk, automatiseer je dat, dan elimineer je ook de fouten. Extra controlestap zijn de macro’s die we geschreven hebben om resultaten automatisch in het LIMS te laten lopen. Als je nagaat dat we 20.000 ammonium-analyses op jaarbasis analyseren, kun je wel nagaan hoeveel werk dat gaat schelen.”

Een labzaal verderop staat Kieftenbelt stil bij een project om met een ‘schone’ TOC/TN-analyzer voor de bepaling van totaal organische koolstof en totaal stikstof, o.a. de vervuilende Kjeldahl-methode te vervangen. Ook hier geldt dat de hiermee gegenereerde resultaten vergelijkbaar moeten zijn met die van de traditionele methode.

“Voor deze TOC-analyzer van Skalar uit de Formacs-serie zijn geen chemicaliën nodig. Je meet hiermee totaal organisch koolstof op basis van hoge temperatuur verbrandingstechnologie. Daarbij wordt er CO2-gas gevormd en dat wordt gedetecteerd op een infrarooddetector en samen met de stikstof (NO) via de stikstofdetector. We kunnen zo dus zowel koolstof als stikstof meten. Stikstof is naast CZV [Chemisch Zuurstof Verbruik, red.] een belangrijke heffingsparameter in de zuiveringen. Het is zaak dat we op deze schone techniek overgaan; de bestaande methode is continuous flow analyse voor Kjeldahl-stikstof wat een vervuilende techniek is. Deze TN-analyser biedt veel voordelen: Kjeldahl is bewerkelijk, vergt veel chemie; dit apparaat gebruikt slechts stroom en lucht, heel schoon dus. Als ik de cijfers evalueer dan zitten we op de goede weg om de CZV-methode over te zetten naar TOC, wat we als waterschappen als de toekomst zien.”

Article image of: Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (IV)

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark