Analyse van Microplastics via FTIR Microscopie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Analyse van Microplastics via FTIR Microscopie

Het kan zijn dat u even snel een aantal microplastic deeltjes wilt analyseren en u heeft de beschikking over (of overweegt de aanschaf van) een FTIR spectrometer. Een nadeel van een standaard FTIR configuratie (dikwijls met een diamant ATR accessoire) is de limitatie om deeltjes kleiner dan circa 1 mm te meten. Mocht u toch snel en voordelig de analyse van deeltjes met een grootte van circa 50 micrometer tot in de mm range willen analyseren, dan kan dit nu heel eenvoudig en zonder een grote kostenpost.

SurveyIR accessoire – Een routine microscoop voor routine micro metingen

De SurveyIR is dus een accessoire. Dit houdt dan ook in dat uw huidige spectrometer eenvoudig uitgebreid kan worden met de SurveyIR. Het verwisselen van een reguliere opstelling naar de micro analyse mogelijkheden met de SurveyIR kan binnen 30 seconden.

Typische Workflow
Plaats het deeltje of deeltjes die u wilt meten op een microscoop glaasje en breng dit op de manuele stage van de SurveyIR. De SurveyIR heeft een digitale camera en de beelden kunnen worden bekeken via de meegeleverde eSpot software. Gebruik de camera om een deeltje te vinden. Het is mogelijk om de grootte van de deeltjes of vezels te meten en afbeeldingen op te slaan.

eSpot_software
De SurveyIR kan metingen uitvoeren in Transmissie, Reflectie of via diamant micro-ATR. Het meten van plastic deeltjes zal het beste gaan in de ATR modus. Indien de deeltjes van te voren bewerkt worden, zodat deze voldoende dun en vlak worden gemaakt, kan de analyse ook in transmissie modus uitgevoerd worden.

Diamant ATR accessoire
Het voordeel van de SurveyIR micro-ATR is dat het een zogenaamde “View-Thru” ATR is. Het is dus mogelijk om het deeltje door het ATR kristal te zien. Hierdoor weten we zeker dat het spectrum wat we opnemen hoort bij het deeltje wat we willen meten.

ATR is een contact techniek. Het diamant kristal moet goed in contact komen met het deeltje om een goed IR spectrum te verkrijgen. Een manier om het contact te monitoren is om de “Preview spectrum” functie van de FTIR software op te starten. Bij voldoende contact zal het live signaal een goed spectrum tonen. Hierna kan men de daadwerkelijke collectie van het spectrum starten.

Meer informatieicon.arrow--dark

Geschreven door

Kaplan Scientific

Kaplan Scientific levert molecuul spectroscopie producten van o.a. Agilent Technologies, Specac, Pike Technologies, Harrick Scientific, ST-Japan, Art Photonics, Arcoptix, Czitek, Indatech en StellarNet/ Wij streven ernaar om uw applicatie vragen... Lees meer