Actuele onderwerpen: eData Life Cycle en Blockchain

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Bepaalt de eData Life Cycle de kwaliteit van het laboratorium? Peter Boogaard van Industrial Lab Automation bespreekt de vraag op welke manier het laboratorium een essentiële bijdrage levert aan de data life cycle mindset. Data integriteit, toepassen van nieuwe smart technologieën, nieuwe uitdagingen met betrekking tot de regelgevende richtlijn zoals GDPR en vooral betaalbaarheid passeren de revue in zijn presentatie.

Industrie 4.0 wordt gezien als de vierde industriële revolutie omdat het eenzelfde aanzienlijke potentie heeft als de eerdere drie industriële revoluties: eind 18e eeuw de mechanisatie door water- en stoomkracht, eind 19e eeuw de massaproductie met de introductie van de lopende band en vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw de intrede van computers op de werkvloer. Industrie 4.0 gaat niet alleen gaat over automatisering, software of andere technologieën. Het is een nieuwe manier van denken om naar de gehele keten (Lifecycle) te kijken. Peter Boogaard sluit LabAutomation 2018 af met de vraag op welke manier het laboratorium een essentiële bijdrage levert aan deze data life cycle mindset.

Een ander actueel onderwerp is blockchain. Harry Boer van DappDevelopment geeft een presentatie over blockchain technologie in LIMS systemen en lab automation. Distributed Ledger Technologie (DLT), zoals Blockchain, zal voor vergaande veranderingen gaan zorgen, zowel in de samenleving als in het laboratorium. Blockchain biedt de mogelijkheid om op een veilige manier informatie en IoT data via het internet over te dragen en te bewaren.

In zijn presentatie legt Harry Boer van DappDevelopment uit wat de kenmerken van DLT zijn, zoals distributed ledger, consensus en immutability en waarom deze een belangrijke rol zullen gaan spelen in het laboratorium van morgen. Tevens zal een pilot gepresenteerd worden waarbij vertrouwelijke datasets worden verstuurd tussen een Medisch Centrum en een lokaal MKB-bedrijf, waarbij gebruik gemaakt wordt van de Hyperledger Fabric Blockchain en de IOTA Tangle.

Wilt u meer weten over deze actuele onderwerpen? U kunt zich registreren voor een bezoek aan LabAutomation 2018 via de website.

Geschreven door

Logo van:Actuele onderwerpen: eData Life Cycle en Blockchain

FHI Laboratorium Technologie

FHI brancheorganisatie voor laboratorium technologie Lees meer