Tekstbewerking Redactie LABinsights | Fotografie: Poly Temp Scientific
De volledig als bloedbank en laboratorium uitgeruste containers van Koninklijke Landmacht hebben een complete upgrade gehad. De op maat gemaakte units zijn technisch gemoderniseerd. De custom made koelers en vriezers doorstonden een schokproef op de militaire testbaan met glans.
Tekstbewerking Redactie LABinsights | Fotografie: Poly Temp Scientific
De Koninklijke Landmacht in Nederland zet deze medische containers in tijdens conflictsituaties of in rampgebieden. Ze kunnen onder meer volledig worden uitgerust als bloedbank en laboratorium. De compacte units, ook wel MGC’s genoemd (mobiele geneeskundige containers), voldoen aan alle voorschriften van reguliere laboratoria, met dat verschil dat ze ook in extreme omstandigheden moeten functioneren.
Of dit nu midden in de woestijn of in de Scandinavische vrieskou is, alles moet perfect werken. Na meerdere jaren succesvol in het veld te zijn ingezet, werd het tijd voor een tussentijdse (midlife) update, dit bovenop het jaarlijks terugkerend onderhoud van de apparatuur. Met de modernisering van technische installaties in de containers kan defensie weer jaren vooruit met deze units.
Nu de techniek in de containers op diverse fronten vernieuwd is, voldoet alles weer aan de verscherpte eisen. Zo zijn de koelgassen naar de F-gassen normering aangepast, zoals die gelden voor HFK’s (fluorkoolwaterstoffen), PFK’s (perfluorkoolwaterstoffen) en SF6 (zwafelhexafluoride). Uit besparingsoogpunt werd er ledverlichting geplaatst en is er nieuwe apparatuur neergezet met een lager energieverbruik en minder warmteafgifte.
De ingebruikstelling van de medische containers die per vrachtwagen naar de locatie gebracht wordt, is voor de eindgebruiker in het veld gemakkelijker geworden. Iedere container bevat nu een robuust uitgevoerde tablet voor gebruik onder ruige omstandigheden met daarop een volledige instructievideo, stappenplan, documentatie en keuringsrapportages van alle aanwezige apparatuur. De eindgebruiker kan direct aan de slag en heeft de units pijlsnel operationeel.
“Defensie was al met Poly Temp bekend vanuit de militaire bloedbank”Majoor Jack Koning van de Koninklijke Landmacht
Gezien de complexiteit van het project waren er verschillende partijen betrokken bij deze moderniseringsslag die teamwerk vereiste. Uitdaging was dat alle containers – buiten de korte onderhoudsstop – volledig operationeel moesten blijven. Diverse leveranciers, ieder met een eigen discipline, werden ingeschakeld voor de levering en het jaarlijks onderhoud van de apparatuur en systemen.
Berry Monster was als contractant vanuit M&T Projectmanagement verantwoordelijk voor de afstemming tussen al deze partijen en is voor Defensie het aanspreekpunt. Poly Temp Scientific had als een van de participanten een belangrijke inbreng als leverancier van de koelkasten en vriezers. “En dat al meer dan 20 jaar” bevestigt verantwoordelijke bij Defensie majoor Jack Koning. “Defensie was al bekend met Poly Temp vanuit de militaire bloedbank. We zochten een specialist die precies kon maken wat wij nodig hadden, dus we wisten wie we moesten bellen.”
“Alles wat Poly Temp aan koelkasten en vriezers had ingebouwd werkte nog na zeven rondes testbaan”Majoor Jack Koning van de Koninklijke Landmacht
Defensie zocht custom-built koelkasten en vriezers die alle rondes op de testbaan zouden overleven en bestand waren tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Om erachter te komen of de apparatuur tegen een stootje zou kunnen tijdens transport, zijn de containers met een vrachtwagen op volle snelheid over de militaire testbaan gegaan en getest in een klimaatkamer.
“Alles wat Poly Temp aan koelkasten en vriezers had ingebouwd werkte nog na zeven rondes, omdat ze het koelgedeelte volledig opnieuw hebben opgebouwd. Het zwaartepunt werd naar onder gebracht, er is steviger bevestigingsmateriaal gebruikt, losse onderdelen zijn vastgezet en ga zo maar door. Een stuk vakwerk. Ze hebben goed meegedacht en er is goed samengewerkt om dit tot project tot een succes te maken. In de tussentijd zijn de containers heel de wereld over geweest. En de apparatuur doet het altijd. Bij -30°C of 60°C. Ze blijven draaien”, besluit majoor Koning.