Vacuümtechnologie voor chemische en farmaceutische processen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Het is vaak moeilijk om de juiste vacuümtechnologie voor chemische en farmaceutische verwerkingstoepassingen te selecteren. Allereerst moet een vacuümsysteem de vereiste pompsnelheid leveren bij bedrijfsdruk en daarmee de vereiste evacuatietijd. Daarnaast mag het systeem niet gevoelig zijn voor procesgassen en moet het voldoen aan alle vereisten op het gebied van CIP (clean-in-place)-reiniging en gasterugwinning. Betrouwbaarheid en economische efficiëntie spelen ook een belangrijke rol.

Vloeistofringvacuümpompen hebben zich bewezen als robuuste en betrouwbare vacuümgeneratoren in chemische processen. De bedrijfsvloeistof in de compressiekamer zorgt ervoor dat de compressiewarmte continu wordt afgevoerd. De vacuümpomp werkt dus bijna isothermisch. Dit betekent dat het procesgas amper wordt opgewarmd en dat de vacuümpomp op relatief lage temperaturen werkt. Het risico op ongewilde reacties of een explosie neemt daardoor aanzienlijk af. Lage bedrijfstemperaturen zorgen ook voor de condensatie van dampen en gassen, wat zorgt voor een hogere nominale pompsnelheid van de vacuümpomp.

Normaal wordt water gebruikt om de vloeistofring te vormen, maar ook ethyleenglycol, minerale oliën of organische oplosmiddelen worden vaak gebruikt. De einddruk van de pomp hangt af van de dampdruk en viscositeit van de vloeistof. De viscositeit is van invloed op het stroomverbruik van de vacuümpomp.

Droge schroefvacuümtechnologie wordt ook vaak toegepast in de chemische en farmaceutische industrie. Vergeleken met de vloeistofringtechnologie is het echter relatief nieuw. In de jaren 90 heeft Busch de eerst droge schroefvacuümpomp op de markt gebracht, de Cobra ac. Schroefvacuümpompen hebben geen bedrijfsvloeistof nodig om het gas te comprimeren.Ze werken met waterkoeling, wat ervoor zorgt dat de temperatuur gelijkmatig wordt verdeeld over de gehele pomp en dat er dus thermische stabiliteit heerst tijdens het gehele proces. Schroefvacuümpompen van Busch kunnen met verschillende compressiesystemen en coatings worden uitgerust zodat ze bestand zijn tegen alle chemicaliën.

Oliegesmeerde draaischuifvacuümpompen met doorloopsmering worden al decennialang met succes ingezet en zijn een van de meest gebruikte mechanische vacuümpompen in de industrie. Busch heeft de Huckepack pomp in de jaren 60 ontwikkeld; destijds speciaal voor de chemische en farmaceutische verwerkingstechnologieën. Busch heeft deze vacuümpomp continu doorontwikkeld en deze pomp wordt nog steeds veel gebruikt in de verwerkingstechnologie.

Alle vacuümgeneratietechnologieën die zijn genoemd hebben hun voor- en nadelen. Er is niet één enkele oplossing voor alle toepassingen. Daarom is het belangrijk om advies in te winnen en rekening te houden met alle belangrijke procesparameters, beginnend bij de procesvoorwaarden, procesgassen en integratie in procescontrole tot aan economische efficiëntie, veiligheid en betrouwbaarheid van de toekomstige vacuümgeneratie.

Geschreven door

Busch B.V.

Busch biedt op maat gemaakte en betrouwbare oplossingen voor medische vacuüm- en overdrukvoorzieningen die voldoen aan de technische, economische en veiligheidseisen. Zoals oplossingen voor de afvoer van anesthesiegassen. We leveren... Lees meer