Samenwerking laboratoria Zuidoost-Brabant

icon.highlightedarticle.dark Management Laatste wijziging: 8 mei 2023

Door samenwerking tussen de laboratoria van het Catharina Ziekenhuis, Diagnostiek voor U, het Elkerliek ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en het St. Anna Ziekenhuis hebben huisartsen in Zuid-Oost Brabant sinds november inzicht in de laboratoriumdiagnostiek die ze aanvragen.

Vervolgens kunnen ze onderlinge verschillen met elkaar bespreken. De laboratoria hebben hun krachten gebundeld om het verplichte Diagnostisch Toets Overleg (DTO) vorm te geven. Het DTO beoogt dat huisartsen nog doelmatiger onderzoeken gaan aanvragen. Dus geen overdiagnostiek, maar ook geen onderdiagnostiek. De bedoeling is dat artsen in hun aanvragen meer op één lijn komen, nu zijn er grote verschillen. Dit kan door populatieverschillen komen, maar door bijvoorbeeld verschillen in kennis. Om zicht te krijgen op aanvragen en vergelijkingen te kunnen maken is Meetpunt Kwaliteit opgericht. Dit beschikt over de gegevens van alle laboratoria en vormt met deze gegevens één gezamenlijke database voor kwaliteitsdoelen. Uit de gegevens zijn patiëntgegevens en concurrentiegevoelige informatie verwijderd. Aan de individuele huisarts wordt alleen vertrouwelijke informatie over het eigen aanvraaggedrag beschikbaar gesteld.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer