Houdbaarheidscheck met versnelde oxidatietest

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Houdbaarheidscheck met versnelde oxidatietest

Versnelde oxidatietesten geven in no time antwoord op de vraag of aangepaste recepturen de houdbaarheid verlengen van voedingsmiddelen en cosmetische, farmaceutische en (-petro)chemische producten. Het hoe en waarom van versnelde oxidatietesten…

Redactie: Marjan Hammink | Beeld: Salm en Kipp

Traditioneel testen of recepturen aanpassen die het gewenste resultaat opleveren voor de houdbaarheid, kunnen soms wel maanden duren. Tijdrovend en duur. Bovendien is het zaak objectief vast te stellen in hoeverre de nieuwe receptuur het juiste effect sorteert en wat dan de optimale samenstelling is van de ingrediënten. Gebruik je bijvoorbeeld meer of minder onverzadigde vetzuren? Een oxidatietest ligt dan voor de hand.

Oxidatiestabiliteitsreactor

Zo’n test is flink te versnellen met de Oxitest oxidatiestabiliteitsreactor van Velp Scientifica. De test bepaalt de oxidatiestabiliteit van vetten over het gehele monster volgens AOCS Cd-12c-16 door het monster bloot te stellen aan een oxidatieve stresstest.

Het monster wordt – zonder voorafgaande vetscheiding – in korte tijd blootgesteld aan overdruk met zuivere zuurstof (6 bar) en een hoge constante temperatuur van 90° C. Zodoende wordt de weerstand tegen vetoxidatie geëvalueerd. Het instrument meet de absolute drukverandering van zuurstof in twee titanium verwarmingskamers bij constante temperatuur, en monitort daarmee de zuurstofopname door reactieve componenten in het monster.

“Het is niet nodig om het vet uit bijvoorbeeld hun koekjes te extraheren – soms is dat een vervelend klusje”
Maria di Cherrano (Food Science and Technology Lab van de Universiteit van Basilicata (Italië)

IP-waarde

Daar rolt voor verdere analyse automatisch een inductieperiodewaarde uit, uitgedrukt in de IP-inductieperiode: de tijd die nodig is om het beginpunt van oxidatie te bereiken. Dit komt overeen met een detecteerbaar ranzigheidsniveau of een plotselinge verandering in de oxidatiesnelheid. Hoe langer de inductieperiode, hoe hoger de stabiliteit tegen oxidatie in de tijd.

Herhaalbaarheidstest

Daarna is het met de OXISoft-software mogelijk om voor elke analyse een herhaalbaarheidstest te maken. Dit is belangrijk om de gemiddelde standaard te verkrijgen met de standaarddeviatie en relatieve standaarddeviatie van de resultaten. Voor zo’n herhaalbaarheidstest moet dezelfde hoeveelheid van het monster in tweevoud of meer geanalyseerd worden, bij dezelfde temperatuur- en drukwaarden.

Koekjes

In de praktijk zijn de onderzoekers aan de Universiteit van Basilicata (Italië), die het instrument al lange tijd gebruiken, met name enthousiast over het feit dat de monsters in hun geheel, dus zonder voorbewerking, in de machine geplaatst kunnen worden.

Maria di Cherrano van het Food Science and Technology Lab licht dit toe: “Wij onderzoeken veel producten voor lokale, kleine producenten. Het is bijvoorbeeld niet nodig om het vet uit hun koekjes te extraheren – soms is dat een vervelend klusje. Ook vinden we het instrument heel gemakkelijk in gebruik. Trainees en studenten kunnen er na een korte uitleg zó mee aan de slag.”

________________________________________________

Voordelen van OXITEST

■ De test wordt rechtstreeks op het hele monster uitgevoerd.
■ Geen vetscheiding van het monster nodig
■ Resistente titaniumkamer
■ Tijdbesparende analyse in vergelijking met de traditionele methoden
■ Speciaal ontworpen voor R&D-, productontwikkelings- en kwaliteitscontrolelaboratoria

Onderzoeken met software OXISoft:

■ Herhaalbaarheidstest: een reeks testen die op hetzelfde monster of dezelfde standaard worden uitgevoerd om de IP-periode te verifiëren, voor het berekenen van de nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van de gegevens
■ Versheidstest: om de kwaliteit van verschillende partijen te verifiëren, bijvoorbeeld van dezelfde grondstof, en deze te vergelijken
■ Formulevergelijking: om de meest stabiele formule van een afgewerkt product te identificeren, onder dezelfde omstandigheden
■ Verpakkingsvergelijking: om de houdbaarheid van het product te testen per verpakking
IP tijdens veroudering: om een grafiek te krijgen van de kwaliteitsdaling van het product IP binnen de houdbaarheidsperiode
Geschatte houdbaarheid: om een schatting te maken van het shelflife

De koekjestest:

Interview Maria di Cherrano (Food Science and Technology Lab van de Universiteit van Basilicata (Italië)):

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer