In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelt CEN nieuwe Europese normen voor de analysemethoden van mycotoxines in levensmiddelen. Deze stofwisselingsproducten van schimmels kunnen schadelijk zijn bij inname door de mens. Pinda’s en granen laten bij te late oogst of vochtig bewaren nog wel eens hoge gehaltes aan mycotoxines zien die kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom is het van belang het gehalte aan deze contaminanten in voedingsmiddelen goed te kunnen bepalen. Onlangs zijn hiervoor twee normontwerpen gepubliceerd. Belanghebbende partijen die met eetbare plantaardige olie, of met graan(producten) voor zuigelingen en kinderen werken, kunnen tot 8 december s. commentaar indienen op deze normontwerpen. De gepubliceerde normontwerpen beschrijven analysemethoden voor de bepaling van zearalenone in eetbare plantaardige oliën en van T-2 en HT-2 toxines in granen en graanproducten voor zuigelingen en jonge kinderen. Als analysetechniek wordt vloeistofchromatografie met (tandem) massaspectrometrische detectie (LC-MS/MS) gebruikt vanwege het specifieke karakter van de techniek, de hoge gevoeligheid en een brede toepasbaarheid.<