Siemens komt met bloedtest voor vroege detectie Zika-virus

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Siemens Healthineers, pionier in gezondheidszorg, heeft een nieuw serologische test voor het Zika-virus gelanceerd; de Novagnost® Zika Virus IgM µ-capture Assay. De assay is in staat om het virus al tijdens de acute fase van de infectie – een paar dagen na de eerste symptomen – te detecteren. Siemens Healthineers biedt laboratoria Zika-assays voor zowel immuno-assay als moleculaire detectie.

Gebruiksvriendelijk en CE-gecertificeerd
De Novagnost® Zika Virus IgM µ-capture Assay maakt gebruik van hetzelfde testprotocol en reagentia als andere Novagnost assays en is daardoor eenvoudig te gebruiken. De test kan uitgevoerd worden op het BEP 2000 Advance® systeem en is gevalideerd voor gebruik op plasma en serum. De Novagnost® Zika Virus IgM µ-capture Assay is per direct beschikbaar.

Kees Smaling, directeur Siemens Healthineers in Nederland: “Omdat de bedreiging van het Zika-virus toeneemt, ligt er wereldwijd een toenemende vraag naar het detecteren van het virus in het beginstadium. Siemens Healthineers probeert de strijd tegen het Zika-virus te ondersteunen door te investeren in innovatieve oplossingen. Met de introductie van de Novagnost® Zika Virus IgM µ-capture Assay voltooit Siemens Healthineers het Zika-virus testportfolio voor laboratoria wereldwijd door het leveren van voor zowel serologie- en moleculaire testdetectie.”

Over het Zika-virus
Het Zika-virus kenmerkt zich door een explosieve toename van het aantal besmettingen in Zuid- en Midden-Amerika, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. De overdracht van het virus vindt plaats door muggen, maar mogelijk ook door seksueel contact. Met name voor zwangere vrouwen kan het virus een gevaar vormen, aangezien infectie van de vrouw bij het kind kan leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen, zoals microcefalie. Ook wordt Zika geassocieerd met het Guillain-Barré syndroom, een auto-immuunziekte die gepaard gaat met spierzwakte en gedeeltelijke verlamming.

Geschreven door

Siemens Digital Industry Software Netherlands BV

Opcenter RD&L (Research, Development and Laboratory) biedt bedrijven in CPG en process een schaalbaar en flexibel platform om al het geformuleerde productgegevensbeheer te stroomlijnen, optimaliseren en op elkaar af te... Lees meer