Combineren en inspireren

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
39 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023

Vaak hoor ik van mensen in het lab dat ze zo druk zijn. De implementatie van een nieuw EPD, een ISO-audit, de overgang naar een nieuwe versie van het LIS… Met je eigen werk loop je zo al achter, laat staan dat je toekomt aan het verbreden van je horizon. Toch zeg ik: claim die tijd. Probeer eens één dag vrij te maken om bij een collegalab of een innovatief bedrijf in de regio een kijkje in de keuken te nemen. Zo kom je op nieuwe, inspirerende ideeën en contacten.

Het is alweer even geleden dat ik het genoegen had om deel te kunnen nemen aan ‘Innovatietrip.nl’. Het deelnemersveld bestond uit een gemêleerd gezelschap van 25 mensen uit de zorg. Zorgprofessionals uit 1e en 2e lijn, bestuurders, beleidsmedewerkers, zorgverzekeraars en ondernemers waren in de groep vertegenwoordigd. Het doel van de innovatietrip was drieledig:

– Ons als groep te laten inspireren door succesvolle instellingen en bedrijven op het gebied van innovaties in de zorg. Die zijn er namelijk meer dan voldoende in Nederland. Op het programma stonden onder andere robotica, serious gaming, logistiek, sensoring en de gevolgen van exponentiële ontwikkelingen in de zorg.

– Ons als enthousiastelingen bij elkaar te brengen om elkaars ideeën te versterken.

– Ons als groep de vertaalslag te laten maken naar de eigen praktijk.

Gedurende de twee dagen dat we op pad waren, ontstond er mooie kruisbestuiving. Dit werd gekatalyseerd door de innovatieve plekken die we bezochten en de combinatie van de verschillende achtergronden van de deelnemers. Zo heeft het bezoek aan de Dutch Game Garden ons meer inzicht gegeven in hoe je games kan inzetten om vaardigheden eenvoudiger te leren. Een leerzaam voorbeeld was de inzet van de Escape Room in het Spaarne ziekenhuis. Door fouten te mogen maken in de vorm van een spel leer je meer en sneller. Tijdens dit bezoek zijn meerdere nuttige ideeën bedacht, waaraan nu uitwerking wordt gegeven. We hebben in Nederland zoveel mooie bedrijven en instellingen die op allerlei facetten bezig zijn met zorginnovatie. Breng ze bij elkaar en leer van mekaar. Het heeft mij inspiratie, nieuwe inzichten en waardevolle contacten opgeleverd om toe te passen in mijn vakgebied. Ik ben sindsdien nog meer een voorstander van het bij elkaar brengen van verschillende specialismen. Een symposium in je eigen vakgebied is waardevol, maar een kijkje in een andere keuken is soms nog inspirerender!

Marleen van Lokven adviseert de redactie van LABinsights

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark