Na jaren van fusiebesprekingen is op 1 juni 2019 Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan: het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. In WFSR komen Rikilt wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) samen. Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken na lang steggelen nu dan in één organisatie samen. WFSR is onderdeel van Wageningen University & Research. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) feliciteerde de medewerkers van WFSR tijdens de officiële opening op 3 juni in een videoboodschap. Ze benadrukte daarbij hoe belangrijk de veiligheid van voedsel en diervoeders is. Het idee achter de samensmelting is dat de samenvoeging van laboratoria en expertise de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. WFSR is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR als nationaal en Europees referentielaboratorium.