Opslag van gevaarlijke stoffen op het lab

icon.calendar.dark
27 juni 2024
Laatste wijziging: 14 maart 2024

Avans+, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Met meer dan 200 bachelor-, postbachelor- en masteropleidingen is Avans+ de toonaangevende opleider voor professionals. Persoonlijke benadering en praktisch toepasbare kennisverwerving staan centraal. Diverse locaties door heel Nederland; altijd dichtbij! Ook incompany trajecten.

Inleiding
Diverse chemicaliën zoals grondstoffen, gassen, (aangebroken) werkvoorraad, oplossingen, reactie producten en afval staan vaak her en der op het laboratorium opgeslagen.

Wat zijn de regels, de vergunningen en hoe moet de PGS 15 norm nu geïnterpreteerd worden voor opslag in een lab? Nog belangrijker is de vraag hoe een incident of ongeval worden voorkomen kan met deze chemicaliën.

Deze cursus helpt je bij het op een verantwoorde wijze opslaan van chemicaliën. We informeren je over de geldende wetgeving en normeringen en de wijze waarop deze in een laboratorium in de praktijk kunnen worden gebracht.

De cursus geeft je inzicht waar de opslag aan moet voldoen en praktische tools om de kennis in de praktijk te brengen.

Iets voor jou?

Gezien de verantwoordelijkheid die elke laborant draagt, is deze cursus voor iedereen relevant die werkzaam is met chemicaliën op het lab.

De inhoud van de cursus is bedoeld voor de verantwoordelijke medewerker voor de opslag en het beheer van de chemicaliën op het laboratorium.

Afhankelijk van de hoeveelheid chemicaliën die aanwezig is, dient er op basis van normering en vergunning een daartoe opgeleid persoon aanwezig te zijn. Met deze cursus wordt hieraan voldaan.

Voor de cursus is minimaal een mbo-werk- en -denkniveau vereist. Cursisten hebben al enige kennis en ervaring op het gebied van opslag en beheer van gevaarlijke stoffen.

Programma

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Wet- en regelgeving
Specifiek wordt ingegaan op die wet en regelgeving die relevant is bij de opslag van chemicaliën. Denk hierbij aan PGS 15, Arbo en Milieuwetgeving, Bouwbesluit en de relatie met ADR, GHS en Reach.

Gevaren en risico’s van opslag
Praktisch inzicht in de diverse gevaren en risico’s van het opslaan van chemicaliën aan de hand van voorbeelden volgens het model van Herkennen, Evalueren en Beheersen. Specifiek wordt ingegaan op indeling van gevaarlijke stoffen, werkvoorraad, (intern)etikettering en onverenigbare combinaties, als ook de mogelijke calamiteiten en afvalstroom verwerking.

Verschillende vormen van opslag
De diverse opslag mogelijkheden worden inzichtelijk gemaakt met elk hun voor- en nadelen. Denk aan opslagvormen zoals kasten, kluizen en magazijnen, maar ook hoe je om moet gaan met gassen en cryogene vloeistoffen.

Realiseren van een veilige opslag
Aan de hand van een stappenplan wordt uiteengezet hoe een veilige opslag kan worden gerealiseerd die voldoet aan de geldende regelgeving. Elke deelnemer kan in zijn eigen situatie dit stappenplan direct toepassen.

Kwaliteitscontrole en Quality Assurance
Monstername en testen van grondstoffen, verpakkingsmaterialen, tussenproducten en eindproduct, stabiliteitsstudies, referentiestandaarden en reagentia, onderhoud, kalibratie en validatie van (gecomputeriseerde) laboratoriumapparaten, analysemethodes en validatie, retentiemonsters, specificaties, vrijgifte en certificering.

Werkvorm

De cursus is praktisch van opzet. Alle onderwerpen worden toegelicht aan de hand van praktijksituaties en discussies met de deelnemers.

In de middag ga je meteen aan de slag met het beoordelen van een aantal praktijksituaties en leer je aan de hand van een stappenplan de opslag binnen je eigen organisatie te beoordelen en te verbeteren.
Je leert hiermee op een praktische manier de theorie direct in de praktijk te brengen.

Studiebelasting

De cursus duurt 1 dag.

Diploma

Na afloop van deze cursus ontvang je een bewijs van deelname.

Resultaat

Deze cursus biedt inzicht in de gevaren, risico’s en de wettelijke verplichtingen voor de opslag van gevaarlijke stoffen en de consequenties daarvan voor je laboratorium. Na de cursus ben je in staat de opslag van gevaarlijke stoffen binnen je eigen laboratorium te beoordelen en stapsgewijs te realiseren conform de laatste wetgeving.

Na succesvolle deelname aan de cursus:

  • Weet je met welke wetgeving je te maken hebt en wat de consequenties daarvan zijn voor jouw organisatie
  • Kun je op gestructureerde wijze de gevaren en risico’s van opslag inventariseren en toetsen
  • Kun je de gevaren en risico’s voor mens en milieu te beperken + Weet je welke voorwaarden er worden gesteld aan de opslag van stoffen
  • Kun je op een juiste manier informatie verstrekken aan betrokken partijen.

Opleidingsplaats en startdata:
Je kunt deze opleiding volgen in Breda. Je vindt de startdata op de website.

Studiekosten en inschrijven:
De studiekosten van deze opleiding vind je op de website. Op de site kun je je tevens inschrijven voor de opleiding.

Meer informatie?
Heb je vragen over de opleiding of ben je geïnteresseerd in een incompanytraject? Neem contact op met de opleidingsmanager via ons telefoonnummer (lokaal tarief).