In deze tweedaagse cursus leer je hoe het validatieproces procedureel in elkaar steekt en hoe je dat proces inricht zodat op efficiënte wijze alle relevante prestatiekenmerken, waaronder de meetonzekerheid, zijn te bepalen
In deze tweedaagse cursus leer je hoe het validatieproces procedureel in elkaar steekt en hoe je dat proces inricht zodat op efficiënte wijze alle relevante prestatiekenmerken, waaronder de meetonzekerheid, zijn te bepalen. Dit doen we vanuit een normatieve en statistische achtergrond. De theorie vullen we aan met tot verbeelding sprekende praktijkvoorbeelden.
Jij bent
Leidinggevende, (hoofd- en eerste) analist of kwaliteitscoördinator met basiskennis van statistiek.
Inhoud
- Validatie deel 1: wat vraagt de norm, validatieplan, keuze prestatiekenmerken en hoe deze zijn gedefinieerd, wat betekent conformiteit, gelijkwaardigheid en eigen methoden?
- Meetonzekerheid deel 1: naast de geformaliseerde aanpak behandelen we de praktische aanpak met behulp van lijncontroles en wat zijn de bronnen van meetonzekerheid.
- Inleiding statistiek: gemiddelde, standaarddeviatie, normale verdeling en de foutenwet.
- Validatie deel 2: hoe ziet een validatie-onderzoek conform ISO 16140 in de microbiologie eruit? Vaststelling van de relevante prestatiekenmerken in de microbiologie voor kwalitatieve en kwantitatieve methoden. Validatie van snelle technieken zoals immunologische, instrumentele en PCR-methoden.
- Meetonzekerheid deel 2: bepaling van meetonzekerheid aan de hand van de norm ISO/TS 19036 lichten we toe en illustreren we met praktische oefeningen.