Avans+, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Met meer dan 200 bachelor-, postbachelor- en masteropleidingen is Avans+ de toonaangevende opleider voor professionals. Persoonlijke benadering en praktisch toepasbare kennisverwerving staan centraal. Diverse locaties door heel Nederland; altijd dichtbij! Ook incompany trajecten.
Inleiding
In de cursus HPLC in de praktijk (niveau 2) wordt, naast de theoretische chromatografische basis, de analytische mogelijkheden van reversed phase vloeistofchromatografie (RPLC) besproken. Je leert kiezen uit de juiste kolomdimensies en hoe bestaande methoden te optimaliseren. Je leert dit niet alleen in theorie, maar er worden vooral ook practicum uitgevoerd op verschillende merken HPLC’s.
Iets voor jou?
Je bent een laboratoriummedewerker op minimaal mbo-niveau en je werkt al enige tijd met HPLC. Je wilt meer weten over type en gebruik van scheidingskolommen, mobiele fasen, buffers en optimalisering voor allerlei HPLC-toepassingen waaronder (U) HPLC methoden. Je hebt de cursus Inleiding in de HPLC (niveau 1) gedaan of je hebt aantoonbaar vergelijkbare ervaring.
Deze cursus geeft je samen met de cursus inleiding in de HPLC (niveau 1) het complete beeld rondom vloeistofchromatografie en de parameters die invloed uitoefenen op de scheiding.
Programma
Tijdens deze cursus maak je kennis met onderstaande onderwerpen:
+ Introductie/theorie
Het chromatografisch scheidingsprincipe, retentie, retentiefactor, selectiviteit, schotelgetal, resolutie, bandverbreding, schotelhoogte vergelijking en H-u curve.
+ RPLC
We gaan in op het principe van Reversed Phase HPLC. Daarnaast bespreken we onderwerpen als toepassingsgebied, stationaire fase, bereiding stationaire fase materiaal, oppervlakte behandeling, invloed van de stationaire fase op de selectiviteit, mobiele fase, invloed mobiele fase op retentie en scheiding. Ook keuze van het type modifier(s), solventsterkte en polariteit van de modifier, iso-eluotropie, selectiviteit van de mobiele fase en effecten van de temperatuur op de scheiding, selectiviteit en analysesnelheid komen aan de orde.
+ Analyse van polaire en ionogene verbindingen
– Ionenuitwisselingschromatografie, mechanisme, kolommateriaal, mobiele fase en detectie van ionen
– Ion supressie chromatografie, mechanisme, kolom en eluens, invloed van pH op retentie en piekvorm en invloed ionsterkte
– Buffers voor HPLC: algemene eigenschappen, bufferkeuze, sterkte, pH bereik & bufferende werking, mengbaarheid met organische modifiers, chromatografische effecten, belangrijke aandachtspunten
– Ionpaarchromatografie: mechanisme, invloed van pH, invloed ionsterkte en concentratie buffer, invloed modifier, soorten ionpaar reagentia en praktische aspecten
+ Kolomparameters
We bespreken kolomparameters en efficiëntie, deeltjesgrootte, kolomlengte, diameter, analysetijd, (U)HPLC-kolommen, gevoeligheid en monstercapaciteit.
+ Kolomkeuze en optimalisering
Gebruik van kolommen met kleine deeltjes en systemen met hoge(re) druk.
+ Temperatuureffecten
Tot slot komen keuze van de scheidingstechniek, doelstelling van een optimalisatie, resolutie, operationele parameters en analysetijd aan bod. Je gaat hiermee een case uitwerken tijdens het practicum op de derde cursusdag.
Werkvorm
Mondelinge kennisoverdracht en practicum wisselen elkaar voortdurend af. In het laboratorium staan de modernste instrumenten waarmee je in kleine groepjes onder persoonlijke, deskundige begeleiding, de experimenten uitvoert. Met een vragenlijst oefenen we de cursusstof en kun je jouw opgedane kennis toetsen.
Studiebelasting
De cursus HPLC in de praktijk (niveau 2) duurt 3 aaneengesloten dagen en omvat geen zelfstudie.
Diploma
Na het succesvol afronden van de cursus HPLC in de praktijk (niveau 2) ontvang je een bewijs van deelname van Avans+.
Resultaat
Na de cursus ben je in staat zelfstandig een HPLC-methode op te starten, uit te voeren en zo nodig te optimaliseren. Je hebt een goed overzicht van de eigenschappen van RPLC-analyses met gebruik van buffers in de mobiele fase. Het gebruik van kolommen met verschillende afmetingen en stationaire fasen kunt u nu goed beoordelen. Je weet hoe je een analyse kunt omzetten richting kleinere deeltjes ((U)HPLC).
Opleidingsplaats en startdata:
Je kunt de opleiding volgen in Breda. De exacte data en locaties vind je op de website.
Studiekosten en inschrijven:
De studiekosten van deze opleiding vind je op de website. Op de site kun je jezelf tevens inschrijven voor de opleiding.
Meer informatie?
Heb je vragen over de opleiding of ben je geïnteresseerd in een incompany traject? Neem contact op met de opleidingsmanager via ons telefoonnummer (lokaal tarief).