‘Wij bieden een compleet configuratie- en applicatie-advies’

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
65 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: ‘Wij bieden een compleet configuratie- en applicatie-advies’

Een van ’s werelds grootste meetinstrumentatiespecialisten transformeert tot adviseur en sluit daar met zijn portfolio en faciliteiten op aan. Zo zijn er nu labuitvoeringen van processensoren en is er een meetruimte ingericht. Industry manager Tomaso Della Vedova van Endress+Hauser Nederland en productmanager Anita van Rooijen: “Voor een haalbaarheidsstudie nemen we onze instrumenten mee naar de klant of testen diens monsters bij ons in Naarden. Zo zitten wij dicht bij de markt en krijgen klanten snel antwoord.”

Hans van Eerden | Fotografie: FOODnote

Endress+Hauser levert meetinstrumentatie, services en complete meetoplossingen voor industriële procestechniek in uiteenlopende industrieën. Rode draad is ondersteuning van de klant bij procesverbetering en opschaling van lab naar pilot naar proces, vertelt Tomaso Della Vedova, industry manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser Nederland (170 medewerkers). “Meer en meer vragen klanten ons als adviseur. Samen beoordelen we een mogelijke applicatie en daarvoor kunnen wij een haalbaarheidsstudie uitvoeren.”

Article image of: ‘Wij bieden een compleet configuratie- en applicatie-advies’

Chemische ‘fingerprint’

Sterk in opkomst is Raman-spectroscopie. Deze optische analysetechnologie bepaalt de chemische ‘fingerprint’ van vloeistoffen, zegt Anita van Rooijen, productmanager Liquid and Gas Analysis. “De farma gebruikt het veel bij vaccinproductie, maar we krijgen ook steeds meer aanvragen uit de chemie en food. Met Raman meet je continu welke stoffen er in een proces zitten, in welke hoeveelheden, en wat er verandert aan de samenstelling. Je hebt meteen een resultaat, want voor analyse hoef je geen monsters te nemen en verwerken, wat bij gevaarlijke stoffen veiliger is voor je medewerkers.” Een Raman-toepassing voor chemometrie begint met een model dat de chemische samenstelling uit de meetresultaten naar boven haalt. “Dat model hoef je maar één keer te ontwikkelen en vervolgens kun je het meenemen als je van lab naar pilot en proces gaat.” Della Vedova: “Wij hebben de kennis van Raman en kunnen de klant helpen bij modellering.”

Meer probes, meer toepassingen

Het is een multiparameter-meettechniek, verklaart Della Vedova. “Er is veel belangstelling vanuit de proceswereld en wij breiden daarom ons portfolio van Raman-probes gestaag uit, voor bijvoorbeeld hoge drukken, hoge temperaturen of explosiegevaarlijke omgevingen. Ook hebben we nu single-use probes voor life science-toepassingen, om kruisbesmetting bij metingen te voorkomen. Voor new food bijvoorbeeld, zoals de productie van vleesvervangers, kun je de kwaliteit meten van eiwitten en vetten.” Meer verschillende probes brengen meer toepassingen, maar Raman-spectroscopie vergt wel een flinke investering, dus is het goed om eerst een haalbaarheidsstudie te doen. “Dat kan in onze meetruimte.”

Meetruimte

Binnenkort is in Naarden de officiële opening van die meetruimte met een uitgebreid pakket aan analysetechnologie. Er worden al testen uitgevoerd, meldt Van Rooijen.

“Meten is weten, dus testen we dat in onze meetruimte”
Anita van Rooijen

“Veel klanten hebben daar zelf de faciliteiten niet meer voor. Met hun monsters gaan wij meteen aan de slag, of we nemen onze apparatuur mee om bij hen te testen. Dat werkt sneller dan wanneer klanten naar een contractlab gaan of wij in ons hoofdkantoor in Duitsland moeten testen. Zo zitten we dicht bij de markt en krijgen klanten snel antwoord: niet slechts een meetresultaat maar een compleet configuratie- en applicatie-advies.”

Afvalwater monitoren

In de meetruimte worden ook proeven gedaan met procesfotometers, bijvoorbeeld voor inline meting aan afvalwater: concentratie, kleur of troebelheid aan de hand van lichtabsorptie in UV, zichtbaar licht (VIS) en nabij-infrarood (NIR). Voor kwaliteitscontrole en duurzaamheid is er een toenemende behoefte om productverlies, waterverbruik en zuiveringskosten te beperken, verklaart Della Vedova. “Dat kan als je met deze metingen je proces nauwkeuriger regelt.” Klanten moeten meer monitoren, maar hebben daarvoor de middelen of tijd niet, vult Van Rooijen aan. “Daarom krijgen wij veel aanvragen voor UV-VIS-fotometers. Klanten vragen zich soms af of ze iets überhaupt kunnen meten. Theoretisch kan alles, maar bij lage concentraties is altijd de vraag of het praktisch lukt. Meten is weten, dus testen we dat in onze meetruimte.”

Historie en toekomst

Het zijn allemaal nieuwe ontwikkelingen om de stap naar de procespraktijk te vergemakkelijken. Met dat oogmerk is ook een nieuwe reeks sensoren geïntroduceerd, voor meting van geleidbaarheid, pH, zuurstof, vrij chloor, enzovoort. Endress+Hauser had ze al in robuuste procesuitvoering, nu zijn ze ook beschikbaar in economisch aantrekkelijke laboratoriumversies die niet bestand hoeven te zijn tegen de hoge drukken en temperaturen tijdens industriële processen. Het gaat om draagbare sensoren, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor de uiteenlopende omgevingen in lab en fabriek. Via een transmitter gaan alle meetresultaten naar een platform waar de historie van kalibratie en meting wordt bijgehouden. Op weg naar de toekomst van meetinstrumentatie.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark