Welke autoclaaf past het beste bij mijn toepassing?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
119 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Welke autoclaaf past het beste bij mijn toepassing?

Een autoclaaf is een essentieel onderdeel van de dagelijkste laboratoriumwerkzaamheden. De mogelijkheid om in-huis medium, materiaal of instrumenten te steriliseren is onmisbaar, naast de mogelijkheid om besmet afval veilig af te kunnen voeren.

Welk autoclaaf type past het beste bij de wisselende taken in een laboratorium? Bij Dijkstra Vereenigde geven we regelmatig advies om de optimale configuratie op te stellen voor eindgebruikers waarbij het nog niet helemaal duidelijk is welk model het beste voor hen is.

Vier vragen om uw ideale autoclaaf te bepalen
1. Hoe groot dient de autoclaaf te zijn?
Hoe groot zijn de goederen precies die worden geautoclaveerd? Houd hierbij rekening dat autoclaaf ketels overwegend in een cilindrische vorm worden aangeboden. In een horizontale uitvoering is de beschikbare ruimte dus beperkt. Denk ook aan het feit dat des te groter de autoclaaf is, des te meer ruimte deze in beslag neemt. In sommige omgevingen kan het verstandiger zijn om meerdere runs met een kleinere autoclaaf te steriliseren dan om een groter model te plaatsen. Wij bieden autoclaven aan van 12L tot 195L.

2. Heb ik een medical device autoclaaf nodig?
Wij bieden autoclaven aan die geschikt zijn voor algemene autoclaaf toepassingen in een laboratorium omgeving. Onze autoclaven zijn niet geschikt voor het autoclaveren van goederen of middelen die vervolgens voor worden gebruikt voor humane behandelingen. Dit betekend dat onze autoclaven niet bedoeld zijn voor tandartsen, tatoeage- of nagel studio’s. Wees u zich hier van bewust op het moment dat u aan het oriënteren bent naar een autoclaaf.

3. Wat wordt er precies geautoclaveerd?
Veel autoclaven hebben aanvullende functies om het de eindgebruiker makkelijker te maken. Een snelkoelfunctie maakt het mogelijk om meer runs in een korte tijd uit te voeren. Een tegendrukfunctie maakt het mogelijk om flessen met open doppen te autoclaveren met minimaal vloeistof verlies. Wanneer afval, textiel of holle voorwerpen zoals slangen en smalle buizen zoals pipetten geautoclaveerd moeten worden is een vacuüm functie Hiermee wordt alle lucht uit de ketel geëvacueerd waardoor er optimale stoompenetratie plaatsvindt in de lading. Wanneer dit niet gebeurt, mengt de stoom zich met de achtergebleven lucht wat kan zorgen voor onvolledige sterilisatie van de goederen. Gebruik om snel een passend model te vinden de handige filters in onze webshop.

4. Heb ik de juiste aansluitingen voor de autoclaaf die ik wil?
De grotere autoclaven vragen veel stroom en hebben een 400 V krachtstroom aansluiting nodig. Hiernaast zijn vaak ook leiding- en demiwater aansluitingen nodig en een vaste afvoer. Dit kan voor kleinere, of startende laboratoria soms lastig zijn om te realiseren. In dat geval is een kleiner stand-alone model op 230 V wat handmatig gevuld en geleegd dient te worden mogelijk verstandiger zijn. Ook is het gebruik van een condensatievat mogelijk een interessante oplossing als een aansluiting op vaste afvoer niet mogelijk is en hoeven er geen zorgen te zijn over de geschiktheid van de afvoerleidingen voor het hete condensaat. Voor alle grotere autoclaaf modellen zijn de aansluiteisen toegevoegd bij de documentatie van de artikelpagina.

Lukt het met bovenstaande tips niet om uw ideale autoclaaf te selecteren? Neem contact met ons op via de links aan de rechterkant of bekijk de modellen in onze webshop.

Ga naar onze webshopicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Welke autoclaaf past het beste bij mijn toepassing?

Dijkstra Vereenigde B.V.

Dijkstra Vereenigde Laboratorium equipment & maatwerk oplossingen Dijkstra Vereenigde is al ruim 60 jaar leverancier van A-merk laboratorium equipment en heeft zich afgelopen jaren gespecialiseerd in maatwerk oplossingen tot industriële schaalgrootte. Onze... Lees meer