Verplichte cursus gebruik diisocyanaten vanaf 24 augustus 2023

icon.highlightedarticle.dark Gevaarlijke stoffen 368 bekeken Laatste wijziging: 8 augustus 2023
Verplichte cursus gebruik diisocyanaten vanaf 24 augustus 2023
Verplichte cursus gebruik diisocyanaten vanaf 24 augustus 2023 | Foto: ITIS

Voor het gebruik van diisocyanaten is het met ingang van 24 augustus 2023 verplicht een speciale cursus te volgen. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen brengt de nodige risico’s met zich meer voor de gezondheid van de medewerkers en het milieu. Met name blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen brengen grote risico’s met zich mee. Naast deze stoffen zal de Nederlandse Arbeidsinspectie in de komende jaren ook extra focus hebben op het gebruik van sensibiliserende, neurotoxische, irriterende stoffen en diisocyanaten.

Wat zijn diisocyanaten?

Diisocyanaten worden gebruikt binnen een groot aantal beroepen en branches. Bekende voorbeelden van producten met daarin diisocyanaten zijn lijmen, (waterdichte) coatings en afdichtingsproducten als purschuim. Deze kunnen ook ontstaan tijdens het werkproces. Bijvoorbeeld bij de productie van Polyurethaan(PUR).

Risico’s werken met diisocyanaten

Bij inademen of huidcontact aan diisocyanaten kan op termijn leiden tot een allergische reactie. Wanneer het een korte periode aan blootstelling betreft zal dat niet direct leiden tot klachten. Maar wanneer iemand eenmaal een allergische heeft opgelopen bij blootstelling aan diisocyanaten kan het leiden tot een chronische allergie en daarmee een beroepsziekte. Zelfs wanneer iemand in het vervolg gebruik maakt van kleine hoeveelheden. Om het aantal slachtoffers te reduceren in de toekomst is het met ingang van 24 augustus 2023 wettelijk verplicht om voor gebruik een speciale cursus te volgen.

Diisocyanaten herkennen op de werkplek

Om diisocyanaten te herkennen op de werkplek kan met rubriek 3.1 van het veiligheidsinformatieblad(VIB) raadplegen. Kom je één van onderstaande CAS nummers tegen? Dan geldt voor die stof (hoger dan 0,1%) het volgen van een verplichte cursus voor gebruik.

  • 4,4′-methylenediphenyl diisocyanate (CAS nummer: 101-68-8)
  • 2,4’-methyleendifenyldiisocyanaat (CAS nummer: 5873-54-1)
  • 2,2′-methyleendifenyldiisocyanaat (CAS nummer: 2536-05-2)
  • hexamethyleendiisocyanaat (CAS nummer: 822-06-0)
  • isoforondiisocyanaat (CAS nummer: 4098-71-9)
  • 3,3′-dimethylbiphenyl-4,4′-diyl diisocyanate (CAS nummer: 91-97-4
  • tolueendiisocyanaat (CAS nummer: 26471-62-5)
  • 2,4,6-triisopropyl-m-phenylene diisocyanate (CAS nummer: 2162-73-4)
  • 1,3-bis(1-isocyanato-1-methylethyl)benzene (CAS nummer: 2778-42-9)
  • 1,5-naphthylene diisocyanate (CAS nummer: 3173-72-6)
  • 1,3-bis(isocyanatomethyl)benzene (CAS nummer: 3634-83-1)
  • 4,4′-methyleendicyclohexyl diisocyanaat (CAS nummer: 5124-30-1)

Voorwaarden gebruik van diisocyanaten in het kort

  • Verplichte cursus volgen voor het gebruik van diisocyanaten. Werknemer dient de cursus succesvol en aantoonbaar af te ronden. Werknemer dient deze opleiding elke 5 jaar opnieuw te volgen en aantoonbaar succesvol af te ronden. Dit geldt ook voor ZZP-ers die beroepsmatig of industrieel handelingen verricht met diisocyanaten.
  • Actieve meldingsplicht aanwezigheid van diisocyanaten als bestandsdeel in het product vanuit de leverancier.
  • Leverancier dient opleidingsmateriaal beschikbaar te stellen in de Nederlandse taal.
  • Speciale opleiding mag alleen verzorgt worden door iemand met kennis over ARBO. Bij voorkeur door iemand met ervaring over werken met diisocyanaten.

Bovenstaande voorwaarden gelden voor iedereen die beroepsmatig handelingen verricht met diisocyanaten. Geldt ook voor ZZP-ers. Voorwaarden zijn niet van toepassing voor gebruik van diisocyanaten door consumenten (doe het zelvers).

Hulp nodig?

Zakelijk op zoek naar software om op een gestructureerde manier invulling te geven aan het 4-stappenmodel gevaarlijke stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over de applicatie SOFOS 360 van ITIS of het internationaal bekende Chemwatch. Meer dan 200 klanten in Nederland gingen je voor!

Geschreven door

Logo van:Verplichte cursus gebruik diisocyanaten vanaf 24 augustus 2023

ITIS

Sinds 1992 is ITIS marktleider op het gebied van informatiesystemen voor chemicaliënbeheer binnen ziekenhuizen, overheidsinstellingen, onderzoekslaboratoria en productiebedrijven. Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt uw bedrijf... Lees meer

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer