Textuur analyse: van kwaliteitscontrole tot onderzoek

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse 1 juni 2023
De texture analyser TX-700
De texture analyser TX-700 | Foto: Wilten Instrumenten

De texture analyser TX-700 is een veelzijdig toestel dat vooral in de voedingsindustrie gebruikt wordt voor kwaliteitscontrole maar ook voor R&D-doeleinden. Door het gebruik van verschillende probes en het gezond verstand van de gebruiker is het mogelijk om de kwaliteit en stevigheid van voedsel op een objectieve manier te beoordelen.

Een bijkomend pluspunt van de TX-700 is het eenvoudige en snelle meetprincipe. Omdat het toestel gebruikt kan worden voor meerdere meetmethoden, kunnen we het omschrijven als veelzijdig en economisch toegankelijk.


DIVERSE TOEPASSINGEN | BREED INZETBAAR

Stevigheid van fruit
Deze parameter kan gebruikt worden als kwaliteitscontrole in de groente- en fruitindustrie. Peel- en pulpstevigheid van de vruchten wordt gemeten direct na oogsten en verder opgevolgd in de periode erna. In de loop van de tijd neemt deze stevigheid af en is het fruit niet meer geschikt voor consumptie. Met de textuur analysator is het dus mogelijk om een ondergrens te bepalen die gecorreleerd kan worden aan de houdbaarheid van fruit en groenten.

Het vergelijken van de worteltextuur tijdens thermische of thermische/druk verwerking
Om de houdbaarheid van groenten te verlengen worden ze verwerkt via processen zoals invriezen, drogen of koken. Een nadeel van deze behandeling is het verlies van textuur en kwaliteit van het voedsel. Door textuur analyse kan het optimale proces gekozen worden.

Maar buiten voeding gerelateerde topics zijn er nog tal van toepassingsgebieden voor textuur analyse…

Bijvoorbeeld als we eens kijken naar de farmaceutische industrie dan is het aantal toepassingen van textuur analyse als kwaliteitscontrole aanzienlijk toegenomen. Gecontroleerde afgifte van medicatie betekent dat de medicatie traag wordt afgegeven aan het lichaam gedurende een periode van meerdere uren. Deze trage afgifte is belangrijk in die zin dat het medicijn niet te vaak moet worden ingenomen en dat er geen pieken zijn in de afgiftecurve.

Een veel gebruikte methode om dit te realiseren is het gebruik van hydrofiele polymeren rond de kern van het medicijn die in het lichaam opzwellen tot een doorlaatbaar gel netwerk.
Er zijn tal van methoden beschikbaar om polymeer zwelling te bestuderen zoals NMR-imaging, laser scanning microscopie, elektronen microscopie,…
Deze methodes zijn vaak tijdrovend en duur.

Specificaties TX-700 icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Textuur analyse: van kwaliteitscontrole tot onderzoek

Wilten Instrumenten B.V.

Wij leveren een totaalpakket. Wilten Instrumenten is leverancier van basis, analytische, fysische en biotechnologische laboratoriumapparatuur in de Benelux sinds 1952. We streven er naar om de meest innoverende technologieën en producten aan onze klanten... Lees meer

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer