De texture analyser TX-700 is een veelzijdig toestel dat vooral in de voedingsindustrie gebruikt wordt voor kwaliteitscontrole maar ook voor R&D-doeleinden. Door het gebruik van verschillende probes en het gezond verstand van de gebruiker is het mogelijk om de kwaliteit en stevigheid van voedsel op een objectieve manier te beoordelen.
Een bijkomend pluspunt van de TX-700 is het eenvoudige en snelle meetprincipe. Omdat het toestel gebruikt kan worden voor meerdere meetmethoden, kunnen we het omschrijven als veelzijdig en economisch toegankelijk.
DIVERSE TOEPASSINGEN | BREED INZETBAAR
Stevigheid van fruit
Deze parameter kan gebruikt worden als kwaliteitscontrole in de groente- en fruitindustrie. Peel- en pulpstevigheid van de vruchten wordt gemeten direct na oogsten en verder opgevolgd in de periode erna. In de loop van de tijd neemt deze stevigheid af en is het fruit niet meer geschikt voor consumptie. Met de textuur analysator is het dus mogelijk om een ondergrens te bepalen die gecorreleerd kan worden aan de houdbaarheid van fruit en groenten.
Het vergelijken van de worteltextuur tijdens thermische of thermische/druk verwerking
Om de houdbaarheid van groenten te verlengen worden ze verwerkt via processen zoals invriezen, drogen of koken. Een nadeel van deze behandeling is het verlies van textuur en kwaliteit van het voedsel. Door textuur analyse kan het optimale proces gekozen worden.
Maar buiten voeding gerelateerde topics zijn er nog tal van toepassingsgebieden voor textuur analyse…
Bijvoorbeeld als we eens kijken naar de farmaceutische industrie dan is het aantal toepassingen van textuur analyse als kwaliteitscontrole aanzienlijk toegenomen. Gecontroleerde afgifte van medicatie betekent dat de medicatie traag wordt afgegeven aan het lichaam gedurende een periode van meerdere uren. Deze trage afgifte is belangrijk in die zin dat het medicijn niet te vaak moet worden ingenomen en dat er geen pieken zijn in de afgiftecurve.
Een veel gebruikte methode om dit te realiseren is het gebruik van hydrofiele polymeren rond de kern van het medicijn die in het lichaam opzwellen tot een doorlaatbaar gel netwerk.
Er zijn tal van methoden beschikbaar om polymeer zwelling te bestuderen zoals NMR-imaging, laser scanning microscopie, elektronen microscopie,…
Deze methodes zijn vaak tijdrovend en duur.