Sensormobieltjes voor wetenschap in de huiskamer

icon.highlightedarticle.dark R&D Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Sensormobieltjes voor wetenschap in de huiskamer

Foto: NutriControl

Met kleine en betaalbare apparaatjes die eenvoudig te bedienen zijn kunnen wetenschappers burgers of anders-geschoold personeel goede metingen laten doen voor hun onderzoek. De Proeftuin Citizen Science helpt bedrijven bij de ontwikkeling hiervan.

Computermodel

Een van de uitgevoerde projecten was in samenwerking met NutriControl, gespecialiseerd in analyses van veevoer en voeding. Christiaan Kapper is als Global NIR Lead verantwoordelijk voor de analyses die het bedrijf doet op basis van Nabij Infrarood Spectroscopie (NIR). De resultaten van deze snelle, indirecte meettechniek kunnen alleen geïnterpreteerd worden via een computermodel waarin de meetresultaten verwerkt zijn van een serie referentiemonsters die zowel met NIR als met klassieke technieken geanalyseerd zijn.

“Met de Proeftuin Citizen Science hebben we gewerkt aan de validatie van een handheld NIR-sensor”
Christiaan Kapper, Global NIR Lead bij NutriControl

Nauwkeurigere voorspellingen

Kapper legt uit: “Met de Proeftuin Citizen Science hebben we gewerkt aan de verdere ontwikkeling van onze prediction engine, waarmee we op basis van een NIR-spectrum kunnen voorspellen wat de waardes zijn voor bijvoorbeeld de hoeveelheid eiwitten, vet of koolhydraten. We hebben een systeem gemaakt dat in staat is om de voorspellingen aan te passen aan de resultaten die er telkens weer bijkomen. Daardoor kan het systeem bijvoorbeeld rekening gaan houden met verschillende gebruikers en voor de ene gebruiker een net iets ander model gebruiken dan voor de andere voor nog nauwkeurigere voorspellingen.”

Lees dit artikel geschreven door Els van den Brink in een van de komende nummers van Labinsights.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark