Realtime bewaking van gevaarlijke stoffen in de cloud

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Realtime bewaking van gevaarlijke stoffen in de cloud

Ingrijpen bij calamiteiten met gevaarlijke stoffen voordat het te laat is: het kan dankzij 24/7 conditiemonitoring. Veiligheid is daarmee binnen handbereik voor alle opslagplaatsen voor gevaarlijke stoffen, overzichtelijk en centraal geregeld in de cloud.

Marjan Hammink | Fotografie: Marco Vellinga

Je moet er niet aan denken: op zaterdagmiddag een lekkage in je opslag voor gevaarlijke stoffen en niemand die het opmerkt. Zo’n calamiteit kan voor een laboratorium grote gevolgen hebben. Om snel te kunnen ingrijpen, kostbare tijd te winnen en vervolgkosten te vermijden is er nu het intelligente waarschuwingssysteem ‘Denios Connect’.

Noodsituatie

Dit gebruiksvriendelijke monitoringsysteem in de cloud is dé manier om in het lab bij de opslag van gevaarlijke stoffen tijdig lekkages en veiligheidsrisico’s te ontdekken. Of het nu gaat om een opslagkast voor lithium-ionaccu’s, een gasflessenopslag, een palletstelling voor chemicaliën of een zuur/loogkast: zodra deze in het systeem zijn geïnstalleerd, biedt het dankzij sensoren 24/7 ondersteuning bij terugkerende monitoring-taken en bij het reageren in een noodsituatie.

Meer koppelingen

Thijs-Jan Stolker, Technical & Development manager bij Denios (Alphen aan den Rijn) verduidelijkt: “Voordat er grote schade ontstaat met als gevolg bijvoorbeeld een explosieve atmosfeer, heeft de verantwoordelijke al een melding gekregen. Wie de meldingen via e-mail en/of sms op smartphone, tablet of desktop-pc krijgt, stelt de gebruiker vooraf binnen het systeem zelf in. De ontvanger krijgt in geval van een melding ook meteen aanvullende informatie, zoals welke beschermingsmiddelen, absorberend materiaal of misschien blusmiddel moet ik inzetten? Maar los van lekkagedetectie zijn er ondertussen binnen Denios Connect veel meer koppelingen te maken.”

Ontzorging

Want naast het bewaken van (meerdere) opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen en de lekkagemeldingen, kan het systeem ook ontzorging bieden bij preventief onderhoud van bijvoorbeeld een logen- en zurenkast. Zo kan er 8 of 4 weken voordat het jaarlijkse onderhoud moet plaatsvinden, automatisch een melding verstuurd worden. Het lab voldoet daarmee aan zijn verplichtingen – ook tussen de wettelijke inspectie-intervallen – en waarborgt tegelijk de veiligheid van de opslag.

“Leg de unit neer, installeer hem en hij is meteen klaar voor detectie”
Thijs-Jan Stolker, Technical & Development manager bij Denios

Virtuele showroom

“Om klanten virtueel echt bij de hand te nemen, kunnen we sinds kort gebruik maken van de virtuele showroom. Die ervaar je echt als 360 graden bekijken en rondlopen in een ‘opslag en handling gevaarlijke stoffen’, ‘lithium-ion opslag’, of andere opslagsystemen, en natuurlijk vind je daar ook onze nieuwe app, die we op de meest recente WoTS konden presenteren,” merkt Stolker op. “Al rondkijkend kun je in de virtuele showroom op elk aanwezig product klikken en alle informatie die je daarover wilt bekijken komt meteen naar voren. Ook kun je daar zien wat je met onze nieuwe ADR-klassen-checker app kunt doen.” Heeft een laboratorium bijvoorbeeld te maken met verschillende media (> 200 kg) die moeten worden opgeslagen, dan moeten de voorschriften voor gezamenlijke opslag volgens de PGS 15 in acht worden genomen. In de vriendelijk-ogende app selecteert de gebruiker op een intuïtieve manier de geplande combinatie van stoffen. De app geeft vervolgens uitsluitsel of gecombineerde of gescheiden opslag wél of niet kan.

“8 of 4 weken voordat het jaarlijkse onderhoud moet plaatsvinden, stuurt hij automatisch een melding”
Thijs-Jan Stolker

ATEX-Zone 0

Binnen de cloudgebaseerde webapplicatie vormen de eenvoudig tot oneindig uit te breiden Spillguard-sensoren de meest in het oog springende bewakingsschakel. Stolker: “Na het inschakelen is de Spillguard direct gereed voor de detectie van vloeistoflekkages. De batterij gaat bij normaal gebruik 5 jaar mee. Hij is goedgekeurd voor ATEX-Zone 0 en voldoet daarmee aan de strengste eisen voor explosieveiligheid. Klanten willen kunnen aantonen dat er in een veilige situatie gewerkt is, dat alle settings op het dashboard groen waren. Vanzelfsprekend wordt het allemaal gelogd, dus dat kan ook in een historie teruggezien worden: rapporten kunnen worden geëxporteerd en gebruikt voor audits. Mocht er ergens iets gebeuren, dan wil je dat als werkgever wel kunnen aantonen. Plus, hij geeft elke week via narrowband IoT een signaal richting de cloud dat hij het doet.”

________________________________________________

Article image of: Realtime bewaking van gevaarlijke stoffen in de cloud

ADR-klassen-checker app

Hoe mogen verschillende gevaarlijke stoffen volgens de regels bij elkaar bewaard worden? De ADR-klasse bepaalt:
• Van welke combinaties gezamenlijke opslag is toegestaan
• Of dat dit slechts in beperkte mate mag
• Wanneer gescheiden opslag gewenst is

Voer de gewenste combinatie in en de app geeft meteen opheldering.

Bekijk de werking van de app:

________________________________________________

Denios Connect: de specs

• Snelle reactietijden
• Configureerbaar noodbeheer
• Voorkomen van storingen
• 24/7 toezicht houden
• Waarschuwingen in realtime
• Volledig overzicht en controle
• Automatische documentatie
• Moderne transmissietechnologie

________________________________________________

Connect webapplicatie

Via de Connect-webapplicatie kunnen op elk moment alle sensoren en belangrijke informatie centraal worden bekeken en geconfigureerd:

• Temperatuurbewaking
• Lekbeheer
• Onderhoudsherinnering
• Gassensor
• Ventilatiemonitoring
• Deurcontactschakelaar

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark