Optimalisatie door NGS en High Throughput Screening

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse Laatste wijziging: 8 mei 2023

Tijdens LabAutomation vertellen meerdere sprekers hoe zij hun processen optimaliseren door automatisering. Arjen Scheper van UMC Groningen gaat in op de keuzes die het UMCG heeft gemaakt in robotisering en software. Dominique Audenaert van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) vertelt over de ontwikkeling van geminiaturiseerde biologische testsystemen voor hoge-doorvoer screenings. Ook Ncardia is continu bezig met optimalisering. Farbod Famili vertelt in zijn presentatie hoe zij dit oppakken in samenwerking met Pivot Park Screening.

Waar voorheen 1 gen per keer werd gesequenced, is het door de Next Generation Sequencing methode mogelijk om meerdere genen tegelijk te sequencen. De voordelen hierbij zijn dat het sneller, goedkoper, klantvriendelijker en efficiënter is. Door deze technische innovatie kunnen er steeds meer genen tegelijkertijd onderzocht worden. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer aanvragen binnenkomen. Om het werk op het laboratorium behapbaar te houden en een lage doorlooptijd te behouden is er een noodzaak voor verdere robotisering van de werkzaamheden en het verbeteren van de gebruikte software pakketten. Arjen Scheper vertelt in zijn presentatie welke keuzes de Genoomdiagnostiek van het UMCG hierin heeft genomen.

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Universiteit Gent (UGent) en het ‘Cancer Research Institute Ghent’ (CRIG) hebben een expertisecentrum opgericht voor bioassay ontwikkeling en screening (C-BIOS). Het expertisecentrum is volledig ingebed in de VIB Screening Core en koppelt microscopie-gebaseerde multiparameter uitlezingen aan automatisatie en screeningtechnologie, waardoor het mogelijk is om van cellen een reeks van kwantitatieve data te genereren in hoge doorvoer. Het expertisecentrum voorziet de infrastructuur/expertise om strategisch basisonderzoek en translationeel onderzoek in de levenswetenschappen te ondersteunen. De activiteiten van de VIB Screening Core/C-BIOS kunnen gepositioneerd worden in de vroege stadia van de ontdekking van nieuwe farmaca/agro-moleculen.

Lees meer icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Optimalisatie door NGS en High Throughput Screening

FHI Laboratorium Technologie

FHI brancheorganisatie voor laboratorium technologie Lees meer

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer