Met AI op zoek naar nieuwe mugwerende middelen

icon.highlightedarticle.dark R&D
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Met AI op zoek naar nieuwe mugwerende middelen

TropIQ Health Sciences, een spin-off van het Radboudumc, ontvangt 1,3 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation om nieuwe mugwerende middelen op te sporen. Dat gaat het bedrijf doen met in kunstmatige intelligentie gespecialiseerder wetenschappers en onderzoekers van de University of Washington.

Middelen die muggen afstoten – of juist aantrekken – kunnen een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van malaria, dengue (knokkelkoorts) en andere ziekten die door muggen worden overgedragen. Jaarlijks krijgen ongeveer 90 miljoen mensen dengue door een muggenbeet. Het aantal infecties met malaria wordt geschat op meer dan 200 miljoen per jaar. Zo’n half miljoen mensen overlijden eraan.

Bestrijding van muggen die de ziekte overdragen heeft daarom hoge prioriteit. Marnix Vlot, coördinator van het onderzoeksprogramma: : “De huidige middelen die muggen weren, zoals DEET, zijn zeker niet optimaal. Met een beter afweermiddel kunnen we bijdragen aan een vertraging van de wereldwijde verspreiding van door muggen overgedragen ziekten.” Een bijzonder aspect van het onderzoek is het terugvinden van de onderzoeksresultaten van het decennia-oude DEET-onderzoek, waar de machine learning-algoritmen al meteen mee aan de slag kunnen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark