Lessen in chemie

icon.highlightedarticle.dark Management
35 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Lessen in chemie

Rekken met reageerbuizen op tafelbladen van Canadese eik. Planken vol glinsterende maatkolven in de weerkaatsing van het zonlicht dat via de open ramen binnenvalt. Geautomatiseerde labapparatuur is nog schaars. Het is het jaar waarin de Commodore 64 zijn intrede doet in onze huiskamers. Het jaar waarin de alien E.T. op een crossfiets over het filmdoek vliegt. In dit jaar begint mijn collega John bij Roche Diagnostics. Het is 1982.

Jules Hoenderop adviseert de redactie van LABinsights

John is duidelijk gepassioneerd in het trainen van analisten. En gewoon heel goed. Hij heeft honderden, zo niet duizenden analisten vertrouwd gemaakt op onze apparatuur. Machines die iedere paar jaar weer gevoeliger, complexer, sneller en meer geautomatiseerd waren. Dit moment doet me beseffen in welk technologisch tijdperk we ons bevinden. Hoeveel is er in ons lab wel niet veranderd in 40 jaar tijd?

Vandaag is er een bijeenkomst met het hele bedrijf en wordt alvast een voorschot op zijn afscheid genomen. Zijn pensioendatum nadert rap. John krijgt op het podium een toepasselijk boek uitgereikt: Lessen in chemie van Bonnie Garmus. Ik ken het. Het is een prachtig boek. Het schetst een schitterend portret van een chemicus die haar tijd ver vooruit is. De roman begint met een klein stukje tegenwoordige tijd en spoelt daarna terug, precies mijn gevoel toen ik onze diagnostische apparatuur de reis door de decennia zag maken. Onder het grote scherm, met daarop het gemonteerde filmpje van zijn directe collega’s, staat een tevreden man op het podium. Hij is aangedaan als hij in de video een lofzang krijgt van een groep analisten van een van onze klanten. Zijn grootste fans.

Binnen ons bedrijf ging hij afgelopen 40 jaar soepel mee in vele organisatorische veranderingen. Altijd positief en optimistisch. Op het podium geeft John ons nog een levensles mee: “Het is als fietsen: zodra je snelheid mindert, maak je kans te vallen. Je moet zorgen dat je in beweging blijft.” Het is kenmerkend, want een dag later gaat hij met vakantie en binnenkort start hij aan zijn allerlaatste afscheidstournee door ons bedrijf. Vele blikken van respect kijken toe hoe John van het podium stapt. Lessen in chemie tevreden tegen zijn hart gedrukt.

________________________________________________
Onlangs kwam Jules Hoenderops roman ‘Joy’ uit. De helft van de royalties van het boek gaan naar de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark