Laminaire flowkast voor uiteenlopende steriele processen in laminaire luchtstroom

icon.highlightedarticle.dark Laminar downflow booth
166 bekeken Laatste wijziging: 22 november 2023
Laminaire flowkast voor uiteenlopende steriele processen in laminaire luchtstroom
Laminaire flowkast voor uiteenlopende steriele processen in laminaire luchtstroom | Foto: Laser2000

Waarvoor gebruik je een laminaire flowkast?
In dit artikel leggen we eerst uit hoe de steriele, constante luchtstroom van een laminaire flowkast wordt gecreëerd en in welke processen en sectoren deze vaak worden toegepast. Daarna delen we meer informatie over de laminaire flowkasten van Lab Companion: het merk laminaire flowkasten waarvan Laser2000 de distributeur in de Benelux is. We plaatsen deze bij onder andere laboratoria, universiteiten en producenten.

Wat is een laminaire flowkast?
Met een laminaire flowkast creëren we steriele ruimte die vrij is van stofdeeltjes en bacteriën. De laminaire flowkast wordt ook wel LAF kast of clean bench genoemd en bestaat uit een glazen deur met een kleine opening over de hele breedte, ventilatoren en industrie-standaard HEPA- of ULPA-filters en op een roestvast stalen werkblad. Dit geheel zuigt de lucht in de kast door het filter en drukt die daarna in een zeer constante stroom één richting op. Het resultaat is een laminaire flow: een constante, steriele luchtstroom zonder turbulentie.

Er bestaan verschillende soorten laminaire flowkasten. Wij kunnen desgewenst adviseren op basis van de toepassing:
– Laminaire flow van boven naar beneden (downflow)
– Laminaire flow van beneden naar boven (upflow)
– Laminaire flow van achter naar voren (crossflow)

Toepassingen laminaire flowkast
De laminaire flowkast is een werkplek voor kritische handelingen of processen waar het risico op besmetting of verontreiniging schadelijk of ongewenst is, zoals in experimenten, test- en onderzoekomgevingen of productieomgevingen. Laminaire flowkasten beschermen personeel, producten en processen in onder andere:
– Onderzoekslaboratoria
– Medische laboratoria
– Chemische industrie
– Biotechnologie
– Elektronica
– Land- en tuinbouw

Wij verwachten dat laminaire flowkasten steeds vaker toegepast zullen worden in zeer verschillende sectoren en processen, omdat zowel hygiëne als technische eisen steeds strenger worden. Vooral in de medische labarotoria, biotech en hightech-elektronicaomgevingen zien we steeds meer vraag naar laminaire flowkasten.

Eigenschappen laminaire flowkast
De Lab Companion laminaire flowkasten zijn ontworpen om te voldoen aan ISO-klasse 4 (ISO 14644-1). Ze hebben een digitale bedieningsinterface met display zowel aan de buitenkant van de kast als binnenin, voor eenvoudig gebruik. De flowkasten bevatten een flowrate-sensor met automatische en instelbare regeling.

De flowkasten hebben bovendien een Uv-lamp voor sterilisatietoepassingen. Als de glazen deur per ongeluk wordt geopend als de Uv-lamp aan staat, schakelt deze automatisch uit vanwege de oogveiligheid. De glazen deur zelf is uiteraard niet Uv-licht doorlatend.

Laminaire flowkasten van Laser2000
Laser2000 werkt uitsluitend met Lab Companion laminaire flowkasten van onze Zuid-Koreaanse partner Jeiotech. Lab Companion is in onze ogen hét merk voor veel-gebruikte laboratoriumproducten zoals laminaire flowkasten, verwarmingsbaden, incubatoren en brandveilige opbergkasten.

Net als onze partner voor handschoenkasten, Korea Kiyon, hebben wij gekozen voor een Zuid-Koreaanse partner voor onze laboratoriumproducten omdat zij zeer hoge standaarden hanteren. Onze partners ontwikkelen en produceren producten voor grote Zuid-Koreaanse techbedrijven zoals LG en Samsung.

“In Zuid-Korea worden de laminaire flowkasten van Lab Companion bijvoorbeeld gebruikt in de kwaliteitscontrole van OLED schermen door LG en Samsung, waarbij de kleinste vervuiling door bacteriën of stof tot een afgekeurd product kan leiden. Hierdoor worden de hoogste eisen gesteld aan de laminaire flowkasten en worden deze continue doorontwikkeld.” – Svante van der Rijst, Service & Sales engineer bij Laser2000.

Wij laten onze partners in professionele laboratoria, universiteiten en productieomgevingen in de Benelux graag kennismaken met de voordelen die deze hoge eisen aan Lab Companion laminaire flowkasten opleveren. Daarnaast zijn de producten zeer concurrerend ten opzichte van andere merken én kunnen wij een deel van de producten aanbieden uit onze voorraad die wij in Nederland houden, waardoor we vaak snel kunnen schakelen.

Ben jij benieuwd naar de laminaire flowkasten van Lab Companion of wat een laminaire flowkast in jouw processen kan betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden voor het plaatsen, installeren en onderhouden van laminaire flowkasten of ander laboratorium producten. Neem contact op via onze website.

Clean Benchesicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark