‘Klanten brengen aanvragen direct in het LIMS in’

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
107 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: ‘Klanten brengen aanvragen direct in het LIMS in’

Het LIMS van het QC-lab van GETEC PARK.EMMEN voor de kwaliteitscontrole van (gerecyclede) polyesters en polyamiden koppelt het kwaliteitscontrolelaboratorium aan faciliteiten van lokale producenten. Een nieuwe portal gaat dit ook wereldwijd mogelijk maken, nu het lab zijn vleugels uitspreidt.

Leendert van der Ent | Fotografie: Marco Vellinga

In 2019 maakte het laboratorium de afweging: investeren in het oude LIMS of overstappen. Applicatiebeheerder en analist Arjen Wemmenhove legt uit: “In ons oude LIMS was het nodige maatwerk gaan zitten, daardoor was het minder gebruikersvriendelijk en onderhoudsintensief geworden. Dus hebben we ook gekeken naar andere aanbieders. We kozen er uiteindelijk voor om met een schone lei te beginnen.”

Keuze en implementatie

Het werd iLES van iVention, webbased. “Gemakkelijk bij versie-upgrades – en bij ons uit de buurt. Bovendien zit de functionaliteit die wij nodig hebben al in het pakket. En de leverancier garandeerde dat het inrichten volgens onze wensen in weken zou kunnen en geen maanden zou gaan duren.” Het laboratorium startte met een inventarisatie van wensen. Emiel Klootsema, management laboratorium: “We wilden de werkstroom verbeteren, managementvoordelen behalen en vooral ook zorgen dat klanten makkelijk analyses kunnen aanvragen, de status ervan inzien en uitlezen.”

“Klanten kunnen makkelijk analyses aanvragen, de status ervan inzien en uitlezen”
Applicatiebeheerder en analist Arjen Wemmenhove

De implementatie moest plaatsvinden terwijl de trein voortdenderende. “Daarom zijn we in een periode van anderhalf tot twee jaar configureren gefaseerd overgegaan”, zegt Wemmenhove. “Het moment van overstap ligt nu anderhalf jaar achter ons, maar het inrichten gaat nog door, bijvoorbeeld om voor externe klanten te kunnen groeien.”

Kwaliteitscontrole van polyesters

Terug naar GETEC PARK.EMMEN. Dit is een productie- en competentiecluster voor de chemische, kunststof- en polymeer-
industrie én de thuisbasis van het regionale platform van de GETEC Groep Nederland. Het Platform Nederland biedt, naast diensten voor het park in Emmen, duurzame energieoplossingen aan industriële en vastgoedklanten in de Benelux.

Bedrijven op het park zijn onder andere DSM, Teijin, Cumapol en Morssinkhof. Deze ondernemingen kunnen naast energiediensten een logistieke diensten een breed scala van analysemogelijkheden van het laboratorium benutten, daarnaast zijn er internationale klanten. Negen van de tien van de 120.000 bepalingen op jaarbasis is voor parkbewoners, de rest zijn wereldwijde aanvragen. Ook ondernemingen in de PET-recycling maken gebruik van het lab dat 24/7 draait, want een van de specialisaties is de kwaliteitscontrole van polyester uit recyclaat.

In viscositeitsbepalingen behoort het laboratorium tot de grootste spelers in West-Europa. Klootsema: “We doen veel productiecontroles om te kijken of batches binnen specs zijn. Omdat bedrijven op basis van onze bepalingen hun productieparameters moeten kunnen bijsturen, werken we vaak met een paar uur reactietijd. Bij wereldwijde klanten lukt dat natuurlijk niet, hoewel dat met de huidige logistieke dienstverlening toch ook verrassend snel kan. Een van onze gespecialiseerde bepalingen is een acetaldehyde-analyse. Die stof komt vrij bij de productie van PET, maar mag voor levensmiddelenverpakkingen (bijna) niet meer in het verpakkingsmateriaal zitten.”

Article image of: ‘Klanten brengen aanvragen direct in het LIMS in’
Article image of: ‘Klanten brengen aanvragen direct in het LIMS in’
Article image of: ‘Klanten brengen aanvragen direct in het LIMS in’

Koppeling met het LIMS

Met de komst van het LIMS kunnen klanten zoals beoogd gemakkelijk analyses aanvragen, de status ervan inzien en uitlezen. Wemmenhove: “Een van de grootste klanten van het laboratorium brengt aanvragen via een koppeling met het LIMS het systeem in. Daarna komen de samples met overeenkomende labels binnen in ons lab. Daar scant de medewerker ze en ziet alle informatie voor de analyses in iLES verschijnen. Aangezien de instrumenten direct met het LIMS gekoppeld zijn, stromen de resultaten meteen in het LIMS in. Na goedkeuring gaan ze automatisch naar de klant.” Hij vervolgt: “Andere vaste klanten op het park hebben zelf direct toegang tot iLES en brengen zelf orders en gelabelde monsters in. We zijn momenteel bezig de portal ook voor klanten buiten het park te openen, zodat deze procedure overal ter wereld mogelijk wordt.”

“Ons oude LIMS was niet gebruikersvriendelijk en onderhoudsintensief door het nodige maatwerk”
Applicatiebeheerder en analist Arjen Wemmenhove

Dashboards

Momenteel wordt er verder gewerkt aan de verdere inrichting van het systeem om de diverse gebruikers nog beter van dienst te zijn. Op de agenda staan zaken als het uitbreiden van het portfolio aan analyses, verdere procesoptimalisatie, het uitfaseren van handgeschreven labjournaals en het implementeren van dashboards. “Het mooie van dit LIMS is dat het mogelijk wordt alle data inzichtelijk te krijgen”, zegt Wemmenhove.

“De vraag daarbij is hoe je dat wilt en hoe je dat het best kunt vertalen naar gebruiksgemak.” Klootsema: “En voor wie natuurlijk. Er zijn veel dashboards mogelijk. We kijken vooral naar het nut en de noodzaak en nemen in de afweging mee of de informatie aan het management, de gebruikers of de klant ten goede komt. Wat mij betreft ligt daarbij de focus op de werkvloer en de klant.”

________________________________________________

■ LIMSpecs

■ Bedrijf: GETEC PARK.EMMEN laboratorium
■ Ingebruikname: gefaseerd afgerond in oktober 2020
■ Leverancier: iVention
■ Pakketversie: iLES Platform
■ Aantal simultane gebruikers: 15 – 25
■ Server: iVention cloudserver

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark