Interview met Daniel Juchli – Wega Informatiks: Digitale transformatieprojecten en veranderingsmanagement: de uitdagingen van laboratoria vandaag

icon.highlightedarticle.dark Management
13 februari 2023
Article image of: Interview met Daniel Juchli – Wega Informatiks: Digitale transformatieprojecten en veranderingsmanagement: de uitdagingen van laboratoria vandaag

In dit productieve interview dat ik had met Daniel Juchli, trof hij een actueel onderwerp en een belangrijke uitdaging voor laboratoria: veranderingsbeheer aan de ene kant, gebruikerservaring met labinformatie-oplossingen aan de andere kant. Laten we dieper ingaan op het onderwerp met Daniel, hoofd van Lab en Research Informatics bij Wega Informatiks, Premium Sponsor bij de Paperless Lab Academy® 2023 Europa.

We vieren het 10-jarig jubileum van de Paperless Lab Academy. Dus, de eerste vraag terugkijkend 10 jaar is: “Hoe zou je het lab van vandaag over 10 jaar zien? Hoeveel is het geëvolueerd?”

“Dat is een echt goede vraag, en terwijl ik dit interview voorbereidde, dacht ik goed na over wat er echt veranderd is in laboratoria in 10 jaar.
Er zijn veel digitiseringsinitiatieven geweest. Er zijn veel projecten geweest waar je de visies van het laboratorium van de toekomst met AI of AR kon zien.
Helaas, volgens mij, is het nog steeds niet echt aangekomen in het dagelijkse werk. Als je de processen in het lab bekijkt, zijn er nog steeds te veel onderbrekingen. Simpele dingen als weegprocedures zijn nog steeds zeer handmatig en vergen te veel stappen, zoals het invoeren van het gewicht dat je op het display leest. De USB-stick die uit een chromatograaf komt die je in je laptop stopt en dan het rapport maakt of de gegevens heen en weer kopieert.
Maar er zijn ook een aantal echt mooie nieuwe softwareproducten op de markt gekomen in de afgelopen 10 jaar. De ELN, die is geëvolueerd van het klassieke elektronisch lab notebook naar echte applicaties met betere bruikbaarheid voor eindgebruikers. We zien nu monsterbeheer-applicaties en ELN ontwikkeld met betere bruikbaarheid in gedachten.
Naarmate je verder gaat in het kantoor verbonden met het lab, waar je je evaluaties en rapporten op een computer doet, is digitale verandering nog steeds niet echt bij de labtechnici aangekomen.”

Wat denk je is de reden hiervoor?

“Ik denk dat het probleem niet gemakkelijk op te lossen is. Wanneer je aan het werktafel zit, heb je gewoon niet genoeg vrije handen en echt geen ruimte voor IT-infrastructuur. Toetsenbord en muis zijn eigenlijk niet geschikt wanneer je handschoenen moet dragen en je moet je concentreren op je experiment. Vanuit het oogpunt van gebruikerservaring en puur werk is het gewoon 10.000 keer gemakkelijker om alles op papier op te schrijven en na twee uur werk naar de PC te gaan en het opnieuw in te typen.”

Dus, volgens jou is er zelfs als de industrie nieuwere oplossingen biedt, nog steeds een kloof vanuit technologisch oogpunt om het gemakkelijker te maken voor de labtechnicus, klopt dat? Wat mist er nog om de oplossingen geschikter te maken?

“Ik denk dat de meeste softwareoplossingen die beschikbaar zijn, niet gemakkelijk zijn voor laboratoriumtechnici. Er zijn een paar voorbeelden van zeer moderne LIMS- of ELN-systemen, maar die zijn nog steeds niet voor hen ontworpen. Ze zijn ontworpen vanuit het oogpunt van de labmanager voor de huidige kantoorapplicaties. De oplossing moet echt vanuit het oogpunt van de gebruikers, chemici, kwaliteitscontrolemedewerkers en technici worden doordacht.”

“Aan de andere kant zijn gebruikers terughoudend om te veranderen en hebben digitiseringsprojecten een acceptatieprobleem in de lab. Als je gewend bent om dingen op een bepaalde manier te doen, ben je ook gewend om sommige shortcuts te nemen die het meest geschikt voor je zijn. Als iemand probeert je op een andere manier te dwingen te werken, zul je het waarschijnlijk niet accepteren.

Dit is ook een van de redenen waarom we deze workshop hebben gepland rond het onderwerp OCM, Organisatie Veranderingsmanagement. Ik geloof dat dit onderwerp teveel is verwaarloosd of te weinig aandacht is besteed aan het in de afgelopen 20 jaar. Papierloze projecten of projecten om laboratoria te digitaliseren werden gedreven door technologie en niet door gebruikers. Pas recent is er een verandering en zijn er veel discussies ontstaan over de impact op mensen en de noodzaak om dit onderwerp op te nemen in je digitale transformatieproject.

We hebben het al vele malen over veranderingsmanagement gesproken tijdens elke editie van de Paperless Lab Academy® in de afgelopen 10 jaar, maar het blijft een actueel onderwerp.

Dus, als ik naar je luister, dan is aan de ene kant er een behoefte aan een betere gebruikerservaring met de software systemen en aan de andere kant is er de behoefte aan dat de organisatie veranderingsmanagement als prioriteit beschouwt in hun digitale projecten.

“Dus, ik zou zeggen dat het een combinatie van beide is. Het gaat hand in hand. Als je een systeem hebt dat echt moeilijk en onbuigzaam is om te gebruiken, kun je ook geen juist veranderingsmanagement doen om gebruikers te overtuigen de verandering te accepteren. SAP is een klassiek voorbeeld van een superstabiel systeem en waarschijnlijk met een zeer hoge consistentie en datakwaliteit. Maar bruikbaarheid is extreem moeilijk. In die gevallen, met een niet zo intuïtieve gebruikersinterface en een slechte ervaring, beginnen mensen snelkoppelingen te gebruiken en houden ze hun eigen Excel-lijst van documentnummers bij.”
In plaats van ze in het systeem in te voeren, worden er parallel veel Excel-bestanden gemaakt om de interface met het systeem te ondersteunen. Hoe dichter je bij de werkbank komt waar je met de chemicaliën werkt, hoe meer van dergelijke omwegen er zijn. Zelfs met een goede OCM blijft het moeilijk wanneer mensen aan de andere kant dagelijks smartphones gebruiken omdat ze het grote voordeel ervan zien.

We zien nu een zeer sterke concurrentie en meer vraag naar verbetering van de gebruikersinterface voor leveranciers van laboratoriuminformatie. Iedereen heeft een smartphone en gebruikt deze van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat voor verschillende doeleinden. We kiezen een app, installeren die, loggen in en configureren het op de manier waarop we het graag willen. Als we het niet leuk vinden, verwijderen we het gewoon en vinden we een andere. Dan kom je op het werk en loop je tegen uitdagingen aan om soepel digitaal te werken in het lab. Is er een bepaalde technologie of concept dat je denkt belangrijk is geweest in de afgelopen 10 jaar?

“De cloud. De cloud is nu zeker aanvaard, zelfs voor gevalideerde, gereguleerde omgevingen. We hebben vandaag veel gevalideerde chromatische datasystemen naar de cloud verplaatst en het is geen discussie meer. 10 jaar geleden zou elke verplaatsing naar de cloud een grote discussie zijn geweest; vandaag is het bijna een commodity.
De principes van FAIR, in het algemeen, er is nu een nieuwe mindset dat data eerlijk moet zijn om in de toekomst nuttig te zijn. Er zijn veel aspecten die in aanmerking moeten worden genomen om echt eerlijk te zijn. Er zijn veel projecten gaande in grote farmaceutische bedrijven. Wega is betrokken bij veel projecten over Data Verificatie voor de implementatie van fair concepten.”

“Ik zie de volgende 10 jaar in de laboratoria als een tijd waarin digitalisering nog dichter bij het werkniveau van wetenschappers, scheikundigen of laboratoriumtechnici komt. Uiteraard zullen faire en communicatiestandaarden zoals SILA, apparaten met spraakherkenning belangrijke componenten zijn. Je ziet steeds meer leveranciers zich richten op hoe ze echt waarde kunnen toevoegen.
Stel je voor dat het werk van wetenschappers automatisch wordt gedocumenteerd, waardoor er veel contextuele gegevens ontstaan die door data scientists gebruikt kunnen worden voor meer zakelijke intelligentie, voor betere kruisverbanden tussen klinische proeven en onderzoek.
Echte waarde ontstaat wanneer je alle informatie begint te combineren vanaf het begin, waar de gegevens worden gegenereerd, waar je bron van kennis ligt.”

“Ik ben een scheikundige. Ik ben altijd nieuwsgierig en gefascineerd geweest door alles wat te maken heeft met technologie, mechanica, elektronica, computers, etc. Maar ik besloot scheikunde te studeren vanwege een erg fascinerende leraar. Maar al snel besefte ik dat het werk aan de werkbank niet voor mij was en begon ik me te specialiseren in technische en computacchemie. Ik heb een master gedaan met specialisatie in computacchemie, moleculaire modellering en computer-ondersteund ontwerp. Als softwareontwikkelaar voor laboratoriumapparatuur, ontwikkelde ik software om spectroscopiewerkstromen te beheren. Dat was 20 jaar geleden toen we voor het eerst elektronische gegevens, elektronische data en elektronische handtekeningen introduceerden in het veld van spectroscopie, waar je veel kwaliteitscontroledata genereert.
Op een gegeven moment begon ik na te denken over wat ik volgende ging doen. Dat was de geboorte van Wega. Op dat moment waren we 20 medewerkers. Ik was net terug van een sociaal evenement, we waren 170.”

“Is het correct om te besluiten dat u dit jaar naar de Paperless Lab Academy® komt met een zeer praktische workshop over de beste manier om een digitaliseringsproject aan te pakken?”

“Ja, het gaat echt om wat we tot nu toe hebben besproken. De workshop is ook over het delen van ervaringen. Hoe zijn projecten met succes uitgevoerd? Waarom zijn andere projecten mislukt? Het gaat echt daarom. Het gaat om het richten op die verwaarloosde aspecten.”

“Dank u, Daniel, voor de inzichtelijke tijd die we met u hebben doorgebracht tijdens dit interview. We kijken uit naar uw ontmoeting in april tijdens de 10e editie van de Paperless Lab Academy® en het verder verkennen van veranderingsmanagement en digitaliseringsprojecten met u en uw collega’s bij Wega Informatik.”

Isabel Munoz Willery, eigenaar en organisator van Paperless Lab Academy®

Geschreven door

Logo van:Interview met Daniel Juchli – Wega Informatiks: Digitale transformatieprojecten en veranderingsmanagement: de uitdagingen van laboratoria vandaag

Paperless Lab Academy® conferences

Paperless Lab Academy®: the annual congress you should attend to keep up to date with the digital transformation of laboratories and quality processes. Lees meer