Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen?

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen?
Article image of: Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen?

Een actueel register van de gevaarlijke stoffen is wettelijk verplicht. Het veiligheidsinformatieblad (VIB) is hiervoor de belangrijkste bron van informatie. Wij hoeven u daarom ook niet te vertellen dat het belangrijk is deze regelmatig te updaten. Het klinkt zo simpel, even vragen om een update bij de leverancier. Helaas blijkt het in de praktijk niet makkelijk om het register compleet te krijgen. Heb je het register eenmaal compleet? Dan is het lastig om bij een grote hoeveelheid stoffen het register actueel te houden. Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen? Hieronder geven wij een aantal tips om het register op orde te krijgen en te houden.

Samenwerking met de inkoopafdeling
Het ligt voor de hand maar het is belangrijk dat je voorkomt dat VIB’s verdwijnen binnen het bedrijf. Maak daarom goede afspraken met de inkoopafdeling. Koop een chemisch product, of betaal de factuur alleen na ontvangst van het bijbehorende en actuele VIB. Maak daarnaast een centraal e-mailadres aan waar leveranciers een (nieuw) VIB naartoe kunnen sturen. Op deze manier bent u als safetymanager altijd op de hoogte van updates in de toekomst. Grip krijgen of inkomende veiligheidsinformatiebladen? Dan is een nauwe samenwerking met de inkoopafdeling ontzettend belangrijk.

VIB-check
Heeft u twijfels over de volledigheid of kwaliteit van een VIB? Maak dan gebruik van de VIB-check. Deze tool is gratis toegankelijk en ontwikkeld door de overheid. Deze tool biedt tevens een automatische contactmogelijkheid met uw leverancier. Is het VIB beoordeeld als onvoldoende? Stuur deze dan direct terug naar uw leverancier en vraag om een nieuwe versie. Alle VIB’s van voor 1 december 2010 zijn volgens Inspectie SZW te oud om aan de laatste wet- en regelgeving te voldoen. Dit geldt ook voor VIB’s die alleen R-zinnen bevatten i.p.v. H-zinnen.

Nederlandse taal is wettelijk verplicht
Het VIB moet in Nederland beschikbaar zijn in het Nederlands. Dit is opgenomen in Artikel 31(5) van REACH. Alle overige talen zijn niet verplicht maar kunnen wel bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidscultuur.

Toegankelijkheid voor medewerkers
Een actueel register heeft pas waarde wanneer alle medewerkers toegang hebben tot deze informatie voordat zij aan de slag gaan met een (gevaarlijke) stof. Maak de VIB’s daarom op een laagdrempelige manier toegankelijk voor de medewerkers via bijvoorbeeld het intranet.

Zelf doen of uitbesteden?
Wanneer er binnen uw bedrijf met een klein aantal stoffen wordt gewerkt lukt het vaak nog wel om dit in eigen beheer te houden. Maakt uw bedrijf gebruik van een grote diversiteit gevaarlijke stoffen? Dan vertellen wij u graag meer over onze oplossing SOFOS 360 of het internationaal erkende Chemwatch.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier aan de rechterzijde van het bericht.

geschreven door

Logo van:Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen?

ITIS

Sinds 1992 is ITIS marktleider op het gebied van informatiesystemen voor chemicaliënbeheer binnen ziekenhuizen, overheidsinstellingen, onderzoekslaboratoria en productiebedrijven. Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt uw bedrijf... Lees meer

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer