Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (II)

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
80 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (II)

Rob van Turnhout, salesmanager bij Skalar Analytical, geeft hoofdredacteur Vincent Hentzepeter in het hoofdkwartier in Breda een kijkje in de analytisch-chemische keuken waar het in 1965 allemaal mee begon.

Redactie LABinsights

De juiste kennis, de juiste instrumentatie, de juiste automatiseringstools, de juiste software, de juiste digitale omgeving, en de juiste visie op kwaliteit. Wie ‘best in class’ wil worden in het vakgebied van de analytische chemie moet al deze ‘parameters’ op de rit hebben. Rob van Turnhout weet met bijna 40 jaar ervaring als geen ander wat de laatste ontwikkelingen zijn in het vakgebied en hoe laboratoria die kunnen inzetten om hun koppositie te behouden.

Co-innovatie is het vliegwiel voor de productontwikkeling en zorgt voor een continue stroom van nieuwe applicaties op de markt, waar ook andere laboratoria weer van profiteren. Van Turnhout: “Sinds de oprichting van Skalar is het inspelen op de marktbehoefte uitgangspunt geweest; we maken daar een continue studie van die we met onze R&D-adeling evalueren om steeds weer innovatieve, automatische technieken te ontwikkelen om onze eindgebruikers te kunnen bedienen. Veel technieken worden in samenwerking met laboratoria ontwikkeld. Weet dat we altijd gebruik maken van de laatste mechanische en elektronische technieken, zodat we onze analyzers in elk laboratorium kunnen plaatsen en onderhouden. Kortom, een betrouwbare en robuuste, maar zeker ook een financieel aantrekkelijk keuze voor elk modern laboratorium.”

Article image of: Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (II)

Praktijk

Het arsenaal analysers valt in vier groepen uiteen. “De SAN++ Continuous Flow analyzers, waar het hier in de jaren 70 allemaal mee begon; TOC/TN analyzers voor vloeibare- en vaste stoffen analyse, robot analyzers voor fysische metingen en/of monstervoorbehandelingen en BluVision Discrete analyzers.

Ik durf wel te zeggen dat deze ISO 9001-gecertificeerde onderneming in 40 jaar heeft bewezen een wereld van kennis te hebben opgebouwd over hoe je chemische bepalingen automatiseert. Dit voor diverse applicaties die zich in de praktijk hebben waargemaakt. En voor ‘groot en klein’. Variërend van kleine laboratoria met enkele honderden monsters tot labs met tienduizenden monsters per jaar – van de kwaliteitscontrole van ruwe materialen tot de chemisch-analytisch analyse van eindproducten, vaak met een milieucomponent.

Weet dat we de technische ontwikkelingen actief sturen, mede op basis van wat er beproken wordt in de normcommissies waarin ik participeer. Ja, zo raak je nooit uitgeleerd. Ik heb een baan voor het leven, haha, wat je zegt. Die sollicitatie bij Skalar in 1984 was mijn enige! Toen nog met zijn vijftienen, nu hier in Breda met meer dan 140 collega’s en nog vele tientallen op onze locaties in de VS, Europa en Azië. En we groeien als kool, dus talenten: …meld je bij onze HR-afdeling!”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark