Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
21-06-2018
Deel dit event
Soort: Eendaagse cursus
Duur: 1 dag
Datum: 21-06-2018
Plaats: Utrecht

Toegang: Betaald

Kwaliteit op de werkvloer

Eendaagse cursus

Op de werkvloer in de laboratoria wordt kwaliteit veelal ervaren als een (administratieve) last. De belangrijkste oorzaak hiervoor kan zijn dat het (niet pragmatische) kwaliteitssysteem onvoldoende is doorgevoerd en onvoldoende wordt begrepen door de werkvloer, terwijl juist daar ervoor moet worden gezorgd dat er valide resultaten worden verkregen! Op de werkvloer is er onder de analisten behoefte aan meer begrip over het accreditatieproces, over de eisen uit de accreditatienorm en wat dat nu precies voor hun dagelijkse praktijk in het laboratorium betekent.

Deze consequenties voor de dagelijkse praktijk op de werkvloer worden behandeld aan
de hand van concrete voorbeelden, inspirerende opdrachten en workshops. Dit wordt gedaan vanuit van het primaire laboratoriumproces, dat voor iedereen direct herkenbaar is. Steekwoorden daarbij zijn “gezond boerenverstand”, “pragmatisch” en “efficiënt”.

De cursus is bedoeld voor analisten die werken in een geaccrediteerd laboratorium (test-, medisch of kalibratielaboratorium) of een laboratorium dat accreditatie wil invoeren.

De cursus is ook geschikt om voor een groep medewerkers binnen één organisatie en kan, op aanvraag, dan in-house of near-house worden gegeven.

Programma
Tijdens deze cursus wordt ingegaan op diverse vragen die leven op de werkvloer, zoals:
• Waarom is accreditatie belangrijk voor mijn
laboratorium?
• Wat zijn de eisen voor een kwaliteitssysteem en waarom is het van belang dat ik met de actuele
werkinstructies werk?
• Wat is validatie en wat is veri catie?
• Wat is meetonzekerheid?
• Waarom voer ik kwaliteitscontroles uit?
• Waaraan moet een controlemonster voldoen?
• Wat is het belang van ringonderzoeken?
• Wat kunnen eisen zijn met betrekking tot de laboratoriumuitrusting en omgevingscondities?
• Welke registraties moet ik bijhouden?
• Hoe voer ik wijzigingen door in technische registraties?
• Hoe moet ik reageren op afwijkingen?
• Waarom worden er interne audits gehouden en wat is mijn rol daarin?
• Hoe vindt communicatie plaats naar de werkvloer vanuit het management?

Daarnaast wordt aan de cursisten de mogelijkheid geboden om aan het begin van de cursus zelf onderwerpen in te brengen, die gedurende de dag tevens zullen worden behandeld.

De cursus wordt verzorgd door dr. Cor de Ruiter en drs. Peter Kootstra. Zij hebben samen zo’n
50 jaar ervaring en kennen beide kanten van het accreditatieproces, zowel bij de invoering
van kwaliteitssystemen als laboratorium-en kwaliteitsmanager en in de rol van teamleider en vakdeskundige voor de Raad voor Accreditatie en andere Europese accreditatieinstellingen.

Na afloop heeft de cursist een goed beeld van de eigen rol in het laboratoriumproces en de eigen bijdrage aan de borging van de kwaliteit.
 

Bedrijfsinformatie

Lab-QAcademy
Lab-QAcademy
Lab-QAcademy is in 2010 opgericht door eigenaren/docenten drs. Peter Kootstra en dr. Cor de Ruiter, die specialist zijn op het gebied van accreditatie, kwaliteitszorg en kwaliteitsmanagement. Lab-QAcademy kent alle kanten van het accreditatie proces, als beoordelaar en als beoordeelde. De docenten hebben hun sporen verdiend in laboratoria als operationeel manager, kwaliteitsmanager en vakspecialist, deelname in (inter)nationale commissies op het gebied van kwaliteit en accreditatie en het werken als teamleider en vakdeskundige voor de Raad voor Accreditatie, buitenlandse accreditatie-instellingen als de Belgische BELAC en het Ierse INAB, en als key expert voor de EU en voor de Wereldbank. Peter Kootstra en Cor de Ruiter voeren al meer dan 20 jaar audits uit bij medische-, test- en kalibratie- laboratoria en inspectie-instellingen in Nederland en ver daarbuiten. Daardoor zijn zij als geen ander op de hoogte van interpretaties en toepassing van de diverse kwaliteitsnormen ISO 15189, ISO/IEC 17025 EN ISO/IEC 17020. Waar nodig dragen zij zorg voor specifieke additionele expertise, zoals een communicatietrainster en trainingsactrice bij de cursus Interne Audit. Lab-QAcademy is daarmee dé opleider voor kwaliteitscoördinatoren, leidinggevenden en (hoofd)analisten, (hoofd)inspecteurs en overige medewerkers van laboratoria en inspectie-instellingen, gericht op het opzetten, implementeren, toepassen en continu verbeteren van kwaliteitssystemen. Lab-QAcademy heeft sinds de oprichting in 2010 met succes al vele tientallen cursussen gegeven in Nederland en in het buitenland. Vanaf 2013 werkt Lab-QAcademy samen met Avans+ zodat beide organisaties een volledig pakket aan kwaliteits- en technische cursussen kunnen aanbieden aan laboratoria en inspectie-instellingen.
Laatst bijgewerkt: 26-09-2016
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag