Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
26-06-2018
Deel dit event
Soort: Tweedaagse cursus
Duur: 2 dagen
31-05-2018 in Utrecht
26-06-2018 in Utrecht
01-11-2018 in Utrecht

Toegang: Betaald

Pragmatisch omgaan met EN-ISO/IEC 17025:2005 & 2017

Tweedaagse cursus

Iedere medewerker van een laboratorium — van laboratoriumdirecteur tot analist — heeft te maken met kwaliteitseisen. ISO/ IEC 17025 is de meest gehanteerde norm voor het aantonen van de competentie van test- en kalibratielaboratoria. Het lezen en begrijpen van de norm is niet eenvoudig. Vaak verslikken laboratoria zich in de omschrijvingen en tuigen een onwerkzaam bureaucratisch bouwwerk op dat veel tijd kost om te onderhouden en irritatie oplevert bij analisten.

Op 29 november 2017 is de nieuwe EN-ISO/IEC 17025:2017 gepubliceerd!

De eisen van de EN-ISO/IEC 17025 worden geleerd aan de hand van concrete voorbeelden, inspirerende opdrachten en workshops. Dit doen we uitgaande van het primaire laboratoriumproces, dat voor iedereen direct herkenbaar is. Steekwoorden daarbij zijn “gezond boerenverstand”, “pragmatisch” en “efficiënt”. De doelstelling daarbij is dat het laboratorium bij voortduring valide resultaten rapporteert. Een actieve inbreng wordt zeer op prijs gesteld en wordt onder meer bewerkstelligd door vragen, opdrachten en discussies.

De cursus is bedoeld voor laboratoriummanagers, kwaliteitsmanagers, (hoofd-)analisten, vakdeskundigen of interne auditoren op mbo-, hbo- of academisch niveau.

Programma
Tijdens deze cursus wordt kennis opgedaan van alle criteria van de ISO/IEC 17025:2005&2017 zoals:
• Organisatie en personeel
• Onpartijdigheid
• Managementsysteem en documentenbeheer
• Contracten, inkoop en uitbesteding
• Klachten en feedback van klanten
• Identicatie en beheersing van afwijkingen
• Interne audits en directiebeoordeling
• Corrigerende maatregelen
• Risico’s en kansen
• Continue verbetering en PDCA-cyclus
• Voorzieningen en apparatuur
• Herleidbaarheid
• Validatie van methoden
• Meetonzekerheid
• Monsterneming en behandeling van monsters
• Kwaliteitscontroles
• Rapportage

De cursus worden verzorgd door dr. Cor de Ruiter en drs. Peter Kootstra. Zij hebben samen zo’n 50 jaar ervaring en kennen beide kanten van het accreditatieproces, zowel bij de invoering van kwaliteitssystemen als laboratorium-en kwaliteitsmanager en in de rol van teamleider en vakdeskundige voor de Raad voor Accreditatie en andere Europese accreditatieinstellingen.
Na afloop heeft de cursist een goed beeld van de eisen en interpretaties van EN-ISO/IEC 17025:2005 & 2017 die direct toegepast kunnen worden in de laboratoriumorganisatie.
 

Bedrijfsinformatie

Lab-QAcademy
Lab-QAcademy is in 2010 opgericht door eigenaren/docenten drs. Peter Kootstra en dr. Cor de Ruiter, die specialist zijn op het gebied van accreditatie, kwaliteitszorg en kwaliteitsmanagement. Lab-QAcademy kent alle kanten van het accreditatie proces, als beoordelaar en als beoordeelde. De docenten hebben hun sporen verdiend in laboratoria als operationeel manager, kwaliteitsmanager en vakspecialist, deelname in (inter)nationale commissies op het gebied van kwaliteit en accreditatie en het werken als teamleider en vakdeskundige voor de Raad voor Accreditatie, buitenlandse accreditatie-instellingen als de Belgische BELAC en het Ierse INAB, en als key expert voor de EU en voor de Wereldbank. Peter Kootstra en Cor de Ruiter voeren al meer dan 20 jaar audits uit bij medische-, test- en kalibratie- laboratoria en inspectie-instellingen in Nederland en ver daarbuiten. Daardoor zijn zij als geen ander op de hoogte van interpretaties en toepassing van de diverse kwaliteitsnormen ISO 15189, ISO/IEC 17025 EN ISO/IEC 17020. Waar nodig dragen zij zorg voor specifieke additionele expertise, zoals een communicatietrainster en trainingsactrice bij de cursus Interne Audit. Lab-QAcademy is daarmee dé opleider voor kwaliteitscoördinatoren, leidinggevenden en (hoofd)analisten, (hoofd)inspecteurs en overige medewerkers van laboratoria en inspectie-instellingen, gericht op het opzetten, implementeren, toepassen en continu verbeteren van kwaliteitssystemen. Lab-QAcademy heeft sinds de oprichting in 2010 met succes al vele tientallen cursussen gegeven in Nederland en in het buitenland. Vanaf 2013 werkt Lab-QAcademy samen met Avans+ zodat beide organisaties een volledig pakket aan kwaliteits- en technische cursussen kunnen aanbieden aan laboratoria en inspectie-instellingen.
Laatst bijgewerkt: 26-09-2016
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag