Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
06-11-2018
Deel dit event
Soort: Cursus
Duur: 2 dagen
17-05-2018 in Breda
06-11-2018 in Breda

Toegang: Betaald

Beheer en werken met gevaarlijke stoffen

Cursus

INLEIDING
Kenmerk van veel laboratoria is dat er gewerkt wordt met een grote verscheidenheid van gevaarlijke stoffen en producten. De bijkomende gevaren, risicoís en (wettelijke) verplichtingen zijn vaak groot en de ervaring leert dat er bij veel laboratoria nog verbeteringen mogelijk c.q. noodzakelijk zijn. Deze cursus gaat in op het beheer van en werken met gevaarlijke stoffen, zodat het werken met chemicaliŽn verantwoord is.
Tijdens de cursus leert u hoe u, uitgaande van specifieke kenmerken van uw organisatie, veilig kunt werken met gevaarlijke stoffen. Naast de theorie is de cursus praktisch en concreet en wordt er gewerkt met met praktijkgerichte casussen.
De cursus is ontwikkeld en wordt gegeven door onze gastdocenten Wim van Alphen en Cornť Bulkmans van Muopo Inventive consultancy.

IETS VOOR U?
De cursus is bedoeld voor functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van en het werken met gevaarlijke stoffen voor het laboratorium. Zij zijn bijvoorbeeld werkzaam als milieu- of arbocoŲrdinator, veiligheidsfunctionaris, preventiemedewerker, hoofd laboratorium, hoofd onderhoud of hoofd productie.
De cursus gaat uit van minimaal mbo werk- en denkniveau en u dient al enige kennis en ervaring te hebben op het gebied van gevaarlijke stoffen.

PROGRAMMA
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
+ Wet- en regelgeving
Arbowet, BRZO/ARIE, PGS 15, Seveso richtlijnen, Milieu regelgeving, Reach en GHS/CLP.
+ Organisatie van beheer van gevaarlijke stoffen
Stappenplan (van inkoop tot afval), doel- en taakstellingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, tips en valkuilen en informatie management.
+ Registreren
Opbouw registratiesysteem, wettelijke verplichtingen, praktijkvoorbeelden en oefeningen.
+ Inventariseren en beoordelen
Beoordelen producteigenschappen, infor
matiebronnen, beoordelen omgevingsfactoren en exposurescenarioís.
+ Beheersen en implementeren
Technisch, organisatorische en gedragsmatig. Daarnaast aandacht voor de ArbeidshygiŽnische strategie, bronaanpak, persoonlijke beschermingsmiddelen, voorlichting en toezicht.

WERKVORM
De cursus is praktisch van opzet. Alle onderwerpen worden toegelicht aan de hand van praktijksituaties en discussies met de deelnemers. Een stappenplan om te komen tot beheer van gevaarlijke stoffen specifiek voor laboratoria wordt aangereikt waarbij de deelnemers hun specifieke situatie hierin kunnen onderbrengen.
Per onderdeel wordt gewerkt met een aantal praktijksituaties en u ontvangt een aantal voorbeelden van specifieke onderdelen van het beleid welke geÔmplementeerd kunnen worden binnen uw eigen organisatie.
U leert op een praktische manier de theorie direct in de praktijk te brengen.
 

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag