Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
14-06-2018
Deel dit event
Soort: Cursus
Duur: 1 dag
21-12-2017 in Breda
14-06-2018 in Breda

Toegang: Betaald

Opslag van gevaarlijke stoffen op het lab

Cursus

Waarom de cursus Opslag van gevaarlijke stoffen op het lab
Diverse chemicaliŽn zoals grondstoffen, gassen, (aangebroken) werkvoorraad, oplossingen, reactie producten en afval staan vaak her en der op het laboratorium opgeslagen. Wat zijn de regels, de vergunningen en hoe moet de PGS 15 norm nu geÔnterpreteerd worden voor opslag in een lab? Nog belangrijker is de vraag hoe kan een incident of ongeval worden voorkomen met deze chemicaliŽn?
Deze cursus helpt u bij het op een verantwoorde wijze opslaan van chemicaliŽn. We informeren u over de geldende wetgeving en normeringen en de wijze waarop deze in een laboratorium in de praktijk kunnen worden gebracht. De cursus geeft u inzicht waar de opslag aan moet voldoen en praktische tools om de kennis in de praktijk te brengen.

Voor wie is de cursus Opslag van gevaarlijke stoffen op het lab bedoeld
Gezien de verantwoordelijkheid die elke laborant draagt, is deze cursus voor iedereen relevant die werkzaam is met chemicaliŽn op het lab.
De inhoud van de cursus is bedoeld voor de verantwoordelijke medewerker voor de opslag en het beheer van de chemicaliŽn op het laboratorium. Afhankelijk van de hoeveelheid chemicaliŽn die aanwezig is, dient er op basis van normering en vergunning een daartoe opgeleid persoon aanwezig te zijn. Met deze cursus wordt hieraan voldaan. Voor de cursus is minimaal een mbo werk- en denkniveau vereist. Cursisten hebben al enige kennis en ervaring op het gebied van opslag en beheer van gevaarlijke stoffen.

Het programma
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
+ Wet- en regelgeving
Regelgeving die relevant is bij de opslag van chemicaliŽn: PGS 15, Arbo en Milieuwetgeving, Bouwbesluit en de relatie met ADR, GHS en Reach.
+ Gevaren en risicoís van opslag
Praktische inzicht in de diverse gevaren en risicoís van het opslaan van chemicaliŽn het model van Herkennen, Evalueren en Beheersen. Indeling van gevaarlijke stoffen, werkvoorraad, (intern)etikettering en onverenigbare combinaties, als ook de mogelijke calamiteiten en afvalstroom verwerking.
+ Verschillende vormen van opslag
Opslag vormen zoals kasten, kluizen en magazijnen maar ook hoe om te gaan met gassen en cryogene vloeistoffen.
+ Realiseren van een veilige opslag
Een stappenplan hoe een veilige opslag kan worden gerealiseerd welke voldoet aan de geldende regelgeving. Elke cursist kan in zijn eigen situatie dit stappenplan direct toepassen.

Methodiek
De cursus is praktisch van opzet. Alle onderwerpen worden toegelicht aan de hand van praktijksituaties en discussies met de deelnemers. In de middag gaat u meteen aan de slag met het beoordelen van een aantal praktijksituaties en leert u aan de hand van een stappenplan de opslag binnen uw eigen organisatie te beoordelen en te verbeteren. Het meeste rendement haalt u uit deze cursus wanneer u zich goed voorbereid middels het daartoe vooraf beschikbaar gestelde lesmateriaal. U leert hiermee op een praktische manier de theorie direct in de praktijk te brengen.De cursus is ontwikkeld en wordt gegeven door onze gastdocenten Wim van Alphen en Cornť Bulkmans van Muopo Inventive consultancy.
 

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag