Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
01-11-2018
Deel dit event
Soort: Cursus
Duur: 3 dagen
19-04-2018 in Breda
01-11-2018 in Breda

Toegang: Betaald

Praktische statistiek met Excel 2: voor methodevalidatie

Cursus

Waarom de cursus Praktische statistiek met Excel 2: voor methodevalidatie
Een goede statistische verwerking van meetgegevens wordt steeds belangrijker op laboratoria. Niet alleen omdat nieuwe analysemethoden steeds meer meetgegevens genereren, maar ook door de strenger wordende kwaliteitseisen van klanten en de groeiende aandacht voor validatie van analyseapparatuur. Op basis van onze jarenlange ervaring biedt Avans+ alle voor laboratoria benodigde statistiek aan in twee zeer praktijkgerichte cursussen statistiek, die samen een sterk geheel vormen. Het uitgangspunt van dit tweede deel betreft de validatie van methoden en instrumenten. Uiteindelijk zult u in staat zijn de statistische aspecten van validatie toe te passen.

Voor wie is de cursus Praktische statistiek met Excel 2: voor methodevalidatie bedoeld
U bent laboratoriummedewerker of engineer op minimaal mbo- of hbo-(bachelor)niveau. U hebt in uw dagelijkse praktijk te maken met de statistische kant van validatieprocessen. U hebt de cursus Praktische statistiek met Excel 1 gevolgd of hebt die voorkennis op een andere manier opgedaan. U hebt behoefte aan een praktijkgerichte cursus met begeleiding bij de integratie op het eigen werk.

Het programma van de cursus Praktische statistiek met Excel 2: voor methodevalidatie omvat de volgende onderdelen:
+ korte herhaling toetsen deel 1
+ gepaarde t-toets
+ uitbijtertoetsen voor individuele waarden en gemiddelden: Dixon-Q, Grubbs
+ uitbijtertoets voor spreidingen: Cochran
+ onbetrouwbaarheid van de standaarddeviatie en de Chi-kwadraat verdeling
+ foutenvoortplanting in functies
+ meetonzekerheid
+ ANOVA: analyse van variantie bij ťťn factor
+ meervoudige ANOVA
+ correlatie en correlatiecoŽfficiŽnt
+ regressie voor kalibratielijnen
+ het bouwen van statistische spreadsheets in Excel 2003
+ power en sample size
+ interlaboratorium testen
+ procedure voor validaties

Methodiek
Deze cursus statistiek kent een unieke aanpak. Onze jarenlange ervaring heeft geleerd dat veel oefenen met statistische vraagstukken essentieel is voor het slagen van de cursus. Voor het maken van oefeningen krijgt u daarom veel gelegenheid. Dat doet u in Excel. Iedereen heeft dat pakket namelijk ter beschikking. Bovendien beschikt Excel over veel handige tools voor statistische bewerkingen. Meer dan het toepassen van Excel leert u in deze cursus ook spreadsheets voor uw eigen situatie te ontwerpen.

In de eerste twee dagen van de cursus Praktische statistiek met Excel 2: voor methodevalidatie herhalen we kort het onderdeel toetsen uit deel 1. Daarna breiden we dat onderdeel verder uit. De derde dag van de cursus vindt bewust een aantal weken later plaats. In de tussentijd krijgt u zelfstudieopdrachten mee. U krijgt zo ook de kans het geleerde te herkennen en toe te passen binnen uw eigen werk. De derde dag wordt vervolgens besteed aan bespreken van de opdrachten en de eerste ervaringen op uw eigen laboratorium. Dat alles gebeurt onder begeleiding van ervaren docenten, die hun sporen op gebied van statistiek binnen laboratoria bij vele bedrijven hebben verdiend.
 

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag